ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Άλμα για τις τιμές του πετρελαίου

Οι προσδοκίες ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συμβάλει σε αύξηση της ζήτησης το 2020 έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να ξεπερνάει το όριο των 65 δολαρίων και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Oι εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση έρχονται σε μια εποχή που ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν αποφασίσει μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή, γεγονός που προσφέρει ένα ακόμη στήριγμα στις τιμές.

Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα θα διπλασιασθούν χάρη στη συμφωνία.

Η ανακούφιση που έφερε η ανακωχή μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων και οι προσδοκίες για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης -με συνέπεια αύξηση της ζήτησης για αργό- οδήγησαν σε άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, με ενδοσυνεδριακά κέρδη πάνω από 1%. Η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε στα 66,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού κινήθηκε κοντά στα 61 δολάρια, ένα όριο που κατάφερε να ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά.

«Η αγορά θέλει να δει πράξεις και όχι απλώς υποσχέσεις στη σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία», τονίζει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής στην  Price Futures Group.

naftemporiki.gr