ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Άλμα 2% για το αργό 6/4/21

capital.gr

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό καθώς τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ και οι αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάκαμψη έδωσαν ώθηση στις τιμές. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 1,16 δολ. ή 2% στα 59,81 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1,10 δολ. ή 1,8% στα 63,25 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Στην Κίνα, ο δείκτης Caixin PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στο 54,3 τον Μάρτιο, μετά το χαμηλό 10 μηνών του προηγούμενου μήνα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για τον ίδιο κλάδο έδειξαν εκτόξευση του δείκτη σε ιστορικό υψηλό στο 63,7. Παράλληλα, τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας σκαρφάλωσε στις 7,37 εκατ. το Φεβρουάριο, από 7,1 εκατ. τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα ανοδικά τις προβλέψεις του, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 6% το 2021, αριθμός που είχε να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, χάρη στα πρωτοφανή μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Αυτή η αναβάθμιση, από το 5,5% σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, εν πολλοίς αποτυπώνει τη ραγδαία βελτίωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί 6,4% το 2021, που αποτελεί το ταχύτερο ποσοστό από τις αρχές του 1980.