ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Άλμα 4% για το πετρέλαιο – Ο «Σάλι» στερεί 500.000 βαρέλια ημερησίως από τις ΗΠΑ

16.09.2020 • 19:37 μμ kathimerini.gr

Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των ανησυχιών για τον τυφώνα Σάλι, ο οποίος έχει «οδηγήσει» στη διακοπή μέρους της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής.

Η τιμή των συμβολαίων WTI, λίγο πριν το κλείσιμο, ενισχύεται κατά 4,6% στα 40,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 4%, σκαρφαλώνοντας στα 42,16 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο τυφώνας Σάλι, ο οποίος βρίσκεται στην «κατηγορία 2», έχει οδηγήσει σε προσωρινό «λουκέτο» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, βάζοντας «φρένο» στην παραγωγή 500.000 βαρελιών ημερησίως.

Την ίδια ώρα, στήριγμα στις τιμές του «μαύρου χρυσού» παρέχει και η απροσδόκητη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια εβδομαδιαίως, στα 496 εκατομμύρια βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης και της οικονομικής επιβράδυνσης, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.