ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Άνοδος για το πετρέλαιο, παρά την μείωση των περικοπών από τον OPEC+

Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 22:33 capital.gr

Μέ κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών  συμφώνησαν, στο πλαίσιο του OPEC+, να προχωρήσουν σε μερική χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ μέρος της αγοράς ανέμενε τρίμηνη παράταση των περικοπών χωρίς καμία χαλάρωση.

Ενώ μέχρι σήμερα ισχύει περικοπή 7,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, από την 1η Ιανουαρίου, η περικοπή θα μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια, στα 7,2 εκατ.

Από τον επόμενο μήνα, ο OPEC+ θα πραγματοποιεί συνόδους ανά μήνα ώστς να επανεκτιμούν τις συνθήκες της αγοράς και να αναπροσαρμόζουν την παραγωγή. Οι προσαρμογές ανά μήνα δεν θα ξεπερνούν τις 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι χώρες που δεν έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της μείωσης της παραγωγής λαμβάνουν ελάστικότερη προθεσμία, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ώστε να εφαρμόσουν πλήρως τις περικοές.

Σύμφωνα με τον James Williams, οικονομικό αναλυτή ενέργειας της WTRG Economics, τα καλά νέα για τον OPEC+ είναι η ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης, με προεξάρχουσα την Κίνα. “Τα κακά νέα είναι τα νέα shutdown σε Ευρώπη και ΗΠΑ  και η συνακόλουθη πτώση της ζήτησης”, συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι αποτελεί σοφή επιλογή η λογική της αναθεώρησης ανά μήνα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, πρόσθεσε 46 σεντς ή 1%, στα 48,71 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου, κέρδισε 36 σεντς ή 0,8%, στα 45,64 δολ. το βαρέλι.

Ο Stewart Glickman, αναλυτής στην CFRA Research, εκτίμησε ότι μια μέση τιμή του αμερικανικού αργού περί τα 44 δολ. κατά το 2021 “μοιάζει λογική”, με μεγαλύτερη δυναμική προς το τέλος του ερχόμενου έτους.