ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

capital.gr

Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, κλείνοντας με κέρδη και την εβδομάδα, καθώς η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ και η επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Moderna από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ παρέχουν “ανάσες” ανακούφισης στους επενδυτές.

Το θετικό κλίμα ενίσχυσαν και οι προσδοκίες για επίτευξη ενός συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας και την έλευση κονδυλίων “ανακούφισης” σχετικά σύντομα.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, ανέφερε ότι “μια συμφωνία των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων στο Κογκρέσο μοιάζει να είναι πια στο χέρι μας”.

Η κορυφαία μορφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, επιβεβαίωσε ότι και η παράταξή της κινείται προς συμβιβασμό.

Πρόσθετη στήριξη στην τιμή του πετρελαίου προσέφεραν και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του OPEC, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, για την εξέλιξη της ζήτησης, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες ότι ο Οργανισμός και οι σύμμαχοί του κατά την επόμενη συνάντησή τους στις αρχές Ιανουαρίου δεν θα προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής τους.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 76 σεντς ή 1,5% στα 49,10 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο Ιανουαρίου λήγει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της προσεχούς Δευτέρας.

Μετά και τη σημερινή άνοδο, το αμερικανικό αργό διεύρυνε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 5,4%.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent, παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε επίσης κατά 76 σεντς ή 1,5% και τερμάτισε την ημέρα στα 52,26 δολάρια το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη τιμή σε κλείσιμο από τις 26 Φεβρουαρίου. Έτσι, στην εβδομάδα το brent σημείωσε συνολική άνοδο 4,6%.

Σημειώνεται ότι τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το brent κατέγραψαν την έβδομη διαδοχική εβδομάδα κερδών, ανοδικό σερί που το brent είχε να δει από τις 8 Οκτωβρίου του 2010.