ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Έτσι θα γίνεται η εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών

Του Σπύρου Δημητρέλη capital.gr

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται η διαδικασία για την εξωδικαστική και ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Η διαδικασία που περιγράφεται στη σχετική απόφαση αποτελεί εφαρμογή φορολογικών διατάξεων που ψηφίστηκαν εντός του 2020 και στοχεύουν στο να επιταχυνθεί η επίλυση χιλιάδων φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για υποθέσεις που θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια προκειμένου να τελεσιδικήσουν και να εισπράξει το δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η εγκύκλιος συστήνεται επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Έργο της Επιτροπής είναι η εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.

Στην επιτροπή μπορούν να προσφύγουν μόνο φορολογούμενοι των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και επικαλούνται μόνο κάποιον ή περισσότερους από τους παρακάτω ισχυρισμούς αμφισβητώντας το δικαίωμα του δημοσίου να τους επιβάλλει πρόσθετο φόρο για φορολογικές υποθέσει:

(α) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.

(β) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

(γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

(δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.

(ε) Mείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Στην επιτροπή μπορούν να προσφύγουν μόνο υποθέσεις που δεν έχουν συζητηθεί έως τις 30 Οκτωβρίου 2020. Αίτημα προσφυγής στην επιτροπή μπορεί να υποβληθεί και για εκκρεμείς έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών φορολογικές διαφορές από πράξεις επιβολής φόρου ή προστίμων, εφόσον αυτές καταστούν εκκρεμείς, ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Για την αποδοχή της απόφασης της επιτροπής πρέπει να καταβληθεί το 30% του οριζόμενου ποσού και το υπόλοιπο σε έως 24 δόσεις με έκπτωση έως και 75%.

Η έδρα της Επιτροπής θα είναι στην Αθήνα και θα λειτουργήσει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Οι αιτήσεις προς την επιτροπή θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ιστότοπος της Επιτροπής ( www.eefdd.gr). Από τον ιστότοπο χορηγούνται οι διαπιστεύσεις χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος της Επιτροπής στα φυσικά πρόσωπα και στους νομίμους εκπροσώπους των νομικών προσώπων, καθώς και στους πληρεξουσίους δικηγόρους τους.

Για τη χορήγηση της διαπίστευσης απαιτείται η συμπλήρωση των παρακάτων στοιχείων:

Όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός φορολογικού μητρώου, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, ακριβής διεύθυνση κατοικίας. Προκειμένου για δικηγόρους, απαιτείται, επιπροσθέτως, η συμπλήρωση του αριθμού μητρώου δικηγορικού συλλόγου και της διεύθυνσης της έδρας τους.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά, με επιμέλεια του αιτούντος:

α) οι εκδοθείσες καταλογιστικές πράξεις της Φορολογικής Αρχής και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου,

β) τυχόν ασκηθείσα κατά αυτών ενδικοφανής προσφυγή, με την τυχόν απόφαση που εκδόθηκε επ’ αυτής ή τυχόν στοιχεία περί της σιωπηρής απόρριψής της,

γ) όλα τα δικόγραφα των προηγούμενων σταδίων της υπόθεσης,

δ) τυχόν δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί έως τη στιγμή εκείνη στο πλαίσιο της οικείας διαφοράς,

ε) στοιχεία αποδεικτικά του εμπροθέσμου του εκκρεμούντος ενδίκου βοηθήματος ή μέσου,

στ) βεβαίωση της Γραμματείας του Δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, όπου αναγράφεται η ηλεκτρονική της διεύθυνση και βεβαιώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να φέρει ημερομηνία έως και πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης,

ζ) η πληρεξουσιότητα του υποβάλλοντος την αίτηση δικηγόρου, η οποία παρέχεται με ιδιωτικό έγγραφο με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή με εξουσιοδότηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για νομικά πρόσωπα, συνυποβάλλονται επιπροσθέτως τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμοποίηση του νομίμου εκπροσώπου τους και

η) σαρωμένη υπεύθυνη δήλωση των διαπιστευμένων προσώπων του άρθρου 2 για την ορθότητα και ακρίβεια των δηλωθέντων προσωπικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για δικηγόρους απαιτείται επιπροσθέτως η ανάρτηση σαρωμένου αντιγράφου της δικηγορικής ταυτότητας.