ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αλλάζουν οι τάσεις στην αγορά του φυσικού αερίου – Ισχυρή η ζήτηση για LNG

energypress.gr

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική άνοδος των τιμών του καυσίμου. Έτσι, ενώ οι τιμές του LNG έχουν αυξηθεί έως και 50% τις τελευταίες εβδομάδες, τάση που καταγράφεται και στα ενεργειακά χρηματιστήρια της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, εντούτοις δεν υπάρχουν ακυρώσεις στα προγραμματισμένα φορτία για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Συγκεκριμένα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ προβλέπεται να φέρει δύο φορτία 72 και 73 χιλιάδων κυβικών μέτρων αντίστοιχα, η Mytilineos επίσης δύο φορτία, τα οποία όμως θα είναι μεγαλύτερα, δηλαδή 141 και 142 χιλιάδες κυβικά μέτρα το καθένα, ενώ δύο φορτία θα φέρει και η Elpedison το πρώτο 147 χιλιάδες κυβικά και το δεύτερο 143 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι παρά τις αυξημένες τιμές, το ενδιαφέρον για φορτία LNG παραμένει αμείωτο;

Η βασική αιτία για το φαινόμενο είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) οι ηλεκτροπαραγωγοί βρίσκουν ευκαιρίες για ευκαιριακά κέρδη μέσω της νέας αγοράς εξισορρόπησης. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αγορά εξισορρόπησης, η οποία προσφέρει ευκαιρίες για υψηλότερες αποζημιώσεις από την προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά, πρέπει οι μονάδες φυσικού αερίου να είναι stand by και να έχουν διαθέσιμο φυσικό αέριο. Για αυτό το λόγο υπάρχει αυξημένη ζήτηση για LNG έστω και εάν οι τιμές του καυσίμου δε βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα της περασμένης άνοιξης.

Σε ό,τι αφορά την διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στη spot αγορά, οι οποίες κινούνται ανοδικά παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό ερμηνεύεται από τους ειδικούς της αγοράς αερίου ως ένδειξη ότι βρισκόμαστε στην έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη εν μέσω του πρώτου lockdown οι τιμές του αερίου κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι με την ανοδική κίνηση των τιμών στη spot αγορά, η οποία και διαμορφώνει τις τάσεις στην αγορά του LNG, κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα το φυσικό αέριο που διακινείται μέσω αγωγών και τιμολογείται βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)