ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

“Αλμα” 8% για το αργό στην εβδομάδα

capital.gr

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους με ισχυρά κέρδη της τάξης του 8%, κυρίως χάρη στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει μονομερώς την παραγωγή της προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, στο πλαίσιο της διάσκεψης του OPEC+. η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η κίνηση αυτή του ντε φάκτο επικεφαλής του OPEC έλυσε το αδιέξοδο που είχε διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις στο σχήμα του OPEC+ με τη Ρωσία και κάποιες ακόμη χώρες, που επιθυμούσαν αύξηση της παραγωγής τους.

Η μείωση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αντισταθμίζει την αύξηση της παραγωγής στην οποία θα προχωρήσουν η Ρωσία και το Καζακστάν κατά συνολικά 75.000 βαρέλια τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια και τον Μάρτιο, την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη του OPEC+ θα κρατήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα διατηρηθεί η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, που σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να πλήξει τις τιμές του αργού.

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, συνεχίζοντας και σήμερα στην ίδια τροχιά, με αποτέλεσμα σε διάστημα εβδομάδας να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,41 δολάρια ή 2,8%, και έκλεισε στα 52,24 δολάρια το βαρέλια.

Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και το πετρέλαιο τύπου brent, που πρόσθεσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση 1,61 δολάρια ή 3%, και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 55,99 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου, που ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της περασμένης εβδομάδας, το αμερικανικό αργό έχει καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη 7,7%, ενώ το αργό Brent σημείωσε άνοδο 8,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Πρόκειται για την ένατη εβδομάδα κερδών στις τελευταίες 10 εβδομάδες και για τα δύο συμβόλαια αναφοράς, τα οποία έκλεισαν αμφότερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους.