ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αμπού Ντάμπι: Δισεκατομμύρια δολάρια για να «αποτραβηχτεί» από το πετρέλαιο-Η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα.

insider.gr

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζεται να κάνει το Αμπού Ντάμπι προκειμένου να «αλλάξει ρότα» η οικονομία του και να περιοριστεί η εξάρτηση της ανάπτυξης από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα για την επόμενη φάση του πολυετούς σχεδίου οικονομικής ώθησης ύψους 13,6 δισ. δολαρίων, γνωστού ως Ghadan 21.

Η δέσμη κινήτρων στοχεύει στη μελλοντική προστασία και στη διαφοροποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του αραβικού κόσμου, ενώ η ζήτηση για κερδοφόρες εξαγωγές υδρογονανθράκων ενδέχεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ωστόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν καθέτουν υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα. 

«Είναι σημαντικό να στραφούμε τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Mohammed Al Shorafa, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Abu Dhabi στο CNBC σε αποκλειστική συνέντευξη την Τετάρτη.

Το Αμπού Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να προωθήσει σχέδια έργων υποδομής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων dirhams σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του μοντέλου εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το μοντέλο έχει επίσης ως στόχο να παράσχει στον ιδιωτικό τομέα μεγαλύτερη βεβαιότητα και διαφάνεια σχετικά με την ανάπτυξη και προμήθεια μεγάλων έργων υποδομής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης πακέτα κινήτρων, νέες άδειες και αυξημένες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τεπιχορηγήσεις και  πρόσβαση σε πόρους για καινοτόμες δράσεις, καθώς και μια μεγάλη κοινωνική δαπάνη, η οποία θα κατευθυνθεί σε  νέες επενδύσεις σε δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου.