ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ανοδική αντίδραση για το αργό μετά τα χαμηλά πέντε μηνών

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Αντιδρά ανοδικά το αργό μετά την κατρακύλα σε χαμηλά πέντε μηνών, με τους επενδυτές πάντως να παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα για να αποφασίσει αν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή του.

Το αργό παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε χθες στα 45,52 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent Ιουλίου τερμάτισε τις συναλλαγές στα 48,38 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Και τα δύο συμβόλαιο έχασαν 4,8% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου όταν ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του για περίοδο έξι μηνών.

Οι τιμές σημείωσαν νέα βουτιά στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής, χάνοντας 3% στα χαμηλά της ημέρας, για να ανακάμψουν στη συνέχεια καθώς η κατρακύλα των τελευταίων ημερών αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αυτή την ώρα το συμβόλαιο αργού του Ιουνίου κερδίζει 0,3% στα 45,66 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ το Brent Ιουλίου ενισχύεται 0,7% στα 48,72 δολ. το βαρέλι.

Μεταξύ των επενδυτών, πάντως, συνεχίζει να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι ο ΟΠΕΚ παρά τις περικοπές που εφαρμόζει στην παραγωγή του, δεν θα μπορέσει να απομακρύνει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ δεν έχουν ακόμα αφήσει το αποτύπωμα τους στα παγκόσμια αποθέματα που παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα καθώς καταγράφεται αύξηση της παραγωγής σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο ΟΠΕΚ ενδεχομένως να αποφασίσει να επεκτείνει τις περικοπές για ένα εξάμηνο ακόμα στην επόμενη συνεδρίαση του στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες από την 1η Ιανουαρίου, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις τιμές στην αγορά.

Οι μειώσεις ωστόσο δεν κατάφεραν να περιορίσουν την παγκόσμια παραγωγή καθώς σε άλλες χώρες η δραστηριότητα ενισχύθηκε. Στις ΗΠΑ η αύξηση της παραγωγής προήλθε κυρίως από τη σχιστολιθική βιομηχανία. Συνολικά, η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες 11 εβδομάδες.