ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ανοδική δυναμική 1% για τον Dow Jones, με “καύσιμο” την αισιοδοξία για επανεκκίνηση

captial.gr

Με θετικά πρόσημα και ανοδική δυναμική (που στην περίπτωση του Dow Jones ξεπερνά τις 200 μονάδες) κινούνται τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, με το συναίσθημα ευφορίας που δημιουργούν οι προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας να κυριαρχεί στην Wall Street. 

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 236,46 μονάδων ή 0,87%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “κερδίζει” 14,37 μονάδες ή 0,45%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 35,12 μονάδων ή 0,36%.

Οι μετοχές εταιρειών για τις οποίες η επανεκκίνηση είναι κομβική για την πορεία τους, όπως αεροπορικών εταιρειών, αλυσίδων λιανικής και εταιρειών κρουαζιέρας, ηγούνται των κερδών. Η μετοχή της United κερδίζει 9,5%, εκείνη της Kohl’s 3,7%, ενώ η μετοχή της Carnival κερδίζει άνω του 11,6%.

Αντιθέτως, οι μετοχές εταιρειών που ευνοήθηκαν από την παραμονή των ανθρώπων στις οικίες τους πραγματοποιούν “χαμηλές πτήσεις”. Η μετοχή της Netflix υποχωρεί κατά 1,9%, εκείνη της Microsoft κατά 0,4%, ενώ εκείνη της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom Video κατά 0,6%.

“Εκείνο που ξεκάθαρα συμβαίνει είναι ότι η ευφορία από την επανεκκίνηση της οικονομίας επιτρέπει σε πολλές από τις εταιρείες που αποτέλεσαν βασικά θύματα του κορονοϊού να επιστρέψουν δυναμικά”, ανέφερε ο Stanley Druckenmiller,  πρόεδρος του Δ.Σ. και CEO της Duquesne Family Office, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. “Αυτό συνδυάζεται με τα χρήματα που ρίχνει στην οικονομία η Fed, αλλά και με τα πολύ καλά νέα από το πεδίο της προσπάθειας για την ανάπτυξη εμβολίου”, σημείωσε.

Ο θρυλικός hedge fund manager παραδέχθηκε επίσης ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει το ράλι των τριών τελευταίων εβδομάδων στην Wall Street, καθώς, όπως είπε, “υποτίμησε” την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο Nasdaq έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, για πρώτη φορά από τις 19 Φεβρουαρίου, ενώ ο S&P 500 βρισκόταν, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, μόλις 1,1% χαμηλότερο του σημείου απ’ ‘οπου ξεκίνησε το 2020, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών του εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Μεγάλο μέρος των τελευταίων κερδών οφείλεται στην ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση στη χώρα, που έδειξαν πτώση του ποσοστού της ανεργίας σε μηνιαία βάση, τον Μάιο, στο 13,3%, από 14,4% τον Απρίλιο, καθώς και ότι τον Μάιο στην οικονομία “προστέθηκαν” 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν πτώση της τάξης των 8 και πλέον εκατομμυρίων.

“Τα 2,5 εκατομμύρια είναι μικρό μόνο μέρος των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί από τον Φεβρουάριο”, ανέφερε ο Michael Pearce, ανώτερος οικονομικός αναλυτής στην Capital Economics. “Λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν ότι η γενική αίσθηση ήταν ότι θα είχαμε ακόμη μια μεγάλη πτώση, δημιουργείται η αίσθηση – σε συνδυασμό και με άλλα μακροοικονομικά στοιχεία – ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει γρηγορότερα και δυναμικότερα απ’ όσο αναμενόταν”, συμπλήρωσε.

Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, ενώ με βάση στοιχεία του OpenTable, οι κρατήσεις σε εστιατόρια στη χώρα βρίσκονται πλέον στο -80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Τον Απρίλιο, η πτώση ήταν της τάξης του -100%.

Το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+, εξάλλου, αποφάσισε μέσα στο σαββατοκύριακο την επέκταση των περικοπών στην παραγωγή αργού

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing (με “άλμα” άνω του 10%), Dow Inc. και Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Intel, UnitedHealth και Walmart.