ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ” ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λόντου 8 10681 Αθήνα • Τηλ.:(210) 3820860 • Fax.: (210)3301977
E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

Αρ.πρωτ.7227 Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020

Προς τον
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Κύριο Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα : Δημοσιεύματα για επιβάρυνση του πετρελαίου κίνησης με “Πράσινο τέλος”

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση θα επιβάλει «Πράσινο τέλος» στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης ίσου με 0,03 ευρώ ανά λίτρο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο αν ισχύει αποτελεί άλλη μια επιβάρυνση, στις τόσες πολλές που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα.

Μας προκαλεί αισθήματα τιμωρίας των καταναλωτών , των πρατηριούχων καυσίμων και των διαφόρων επαγγελματιών αυτή η ευκολία της αυθαίρετης επιβολής φόρων και τελών στα καύσιμα «δια πάσα νόσο» της οικονομίας και των οφειλών του κράτους. Είναι καιρός να συναισθανθεί η κυβέρνηση ότι ο κλάδος αυτός δεν μπορεί να αποτελεί εύκολη λύση για κάθε περίπτωση ελλειμμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Τα καύσιμα έχουν δεχτεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης μια απίστευτη φορολογική επιβάρυνση στο όνομα των χρεών και της οικονομικής κρίσης. Αυτή η επιβάρυνση δεν μειώθηκε, αντίθετα διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η τάση της εύκολης συλλογής κρατικών εσόδων με διάφορες επιβαρύνσεις του.

Το φαινομενικά μικρό τέλος για τον τομέα ΑΠΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική επιβάρυνσης των καυσίμων. Ούτε η επίκληση του περιβάλλοντος το δικαιολογεί.

Οι καταναλωτές, οι πρατηριούχοι και ειδικά οι επαγγελματικοί κλάδοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης όπως π.χ. φορτηγατζήδες, τεχνικά έργα , αγρότες, μεταποίηση, κλπ δεν μπορούν ούτε τη σημερινή φορολογία καυσίμων να σηκώσουν. Η έξοδος από την πανδημία covid19 θα μας βρει όλους υπερχρεωμένους. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιους καιρούς η κυβέρνηση να σχεδιάζει επιβαρύνσεις οποιουδήποτε είδους.

Παρακαλούμε πολύ όπως να μην επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα .

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Κιούσης Ο Γεν.Γραμματέας Άγγελος Τούντας