ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Απώλειες άνω του 5,5% για το πετρέλαιο, με φόντο τη μετάλλαξη του κορονοϊού

energypress.gr

Απώλειες που πλησιάζουν ή και αγγίζουν τα 3 δολάρια το βαρέλι καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο, με φόντο τη φερόμενη ως ταχέως διασπειρόμενη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτική και έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε σκληρό lockdown μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιφέρει σύσφιγξη του πλαισίου περιορσιμών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει πιθανή μείωση της ζήτησης για αργό.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, χάνει 3 δολ. ή 5,7%, στα 49,26 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχωρεί κατά 2,92 δολ. ή 6%, στα 46,18 δολ. το βαρέλι.

“Οι αναφορές σε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού επιβάρυναν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και το πετρέλαιο. Οι νέοι περιορισμοί στην κίνηση των ανθρώπων ανά την Ευρώπη δεν βοηθούν επίσης, καθώς η ζήτηση για αργό στην Ευρώπη θα πληγεί αναπόφευκτα”, σημειώνει ο αναλυτής πετρελαίου στην UBS, Giovanni Staunovo.

“Οι επενδυτές πρέπει να μην ξεχνούν ότι ο δρόμος προς την αύξηση της ζήτησης για αργό και συνακόλουθα των τιμών έχει πολλές αναταράξεις”, πρόσθεσε.

Το Brent, την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε το όριο των 50 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, εν μέσω της αισιοδοξίας που προκάλεσε η επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού κατά της Covid-19 παγκοσμίως.

“Το μήνυμα είναι καθαρό: οι τιμές του πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσουν να είναι στο έλεος της πανδημίας”, ανέφερε  ο Stephen Brennock της PVM.

Η αρνητική στροφή στο επενδυτικό κλίμα επισκίασε πλήρως τα “χαρμόσυνα” νέα του συμβιβασμού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το σαββατοκύριακο για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε το Σάββατο ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό βρίσκεται κατά 6-7 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

(capital.gr)