ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Απώλειες για το πετρέλαιο, υπό το βάρος της νέας έξαρσης της Covid-19

Πέμπτη, 19-Νοε-2020 22:51 capital.gr

Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει την πρώτη απώλειά του σε τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ και ευρύτερα ανά τον κόσμο εντείνει την ανησυχία περί της ζήτησης, υπερκαλύπτοντας την αισιοδοξία που προκαλούν τα νέα από τις κλινικές δοκιμές των διάφορων εμβολίων.

Η ανησυχία για μια πιθανή διάσπαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) επίσης ασκεί πίεση στις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 14 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 44,20 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,  το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 8 σεντς ή 0,2%, κλείνοντας στα 41,74 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Την Τετάρτη, και τα δύο είχαν κλείσει σε υψηλό δύο και πλέον μηνών. Ωστόσο, οι ειδήσεις των ολοένα και αυξανόμενων lockdown στο βόρειο ημισφαίριο βάρυναν στην ψυχολογία της αγοράς.

Το κλείσιμο των σχολείων στη Νέα Υόρκη από σήμερα και οι οδηγίες για μείωση ή και πλήρη αποφυγή ταξιδίων την περίοδο των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την ανησυχία για μειωμένη ζήτηση στο εγγύς μέλλον.

Θετικό νέο για την αγορά, ωστόσο, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ ότι ο Ρεπουμπλικανός ομόλογός του, Μιτς ΜακΚόνελ, συμφώνησε σε επανέναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης τις εντεινόμενες εντάσεις εντός του μπλοκ του OPEC+, καθώς το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέφερε ότι η χώρα αμφισβητεί πια τα οφέλη που της προσφέρει η συμμετοχή σε μια τέτοια συμμαχία.