ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Βουτιά” 30% για το πετρέλαιο στον απόηχο της μη συμφωνίας του ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου

09 03 2020 | 08:45 energypress.gr

“Βουτιά” πραγματοποιεί το πετρέλαιο μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να πετύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν να υποχωρούν κατά 33,16% στα $27,59 το βαρέλι και το brent κατά 30,33% στα $31,54 το βαρέλι. 

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κοροναϊό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές περικοπές στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο από 6 έως 8 δολάρια και σύμφωνα με το Reuters η χώρα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία ήδη σήμερα παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια αλλά έχει τη δυνατότητα η παραγωγή να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

“Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εισέρχονται σε έναν πόλεμο τιμών πετρελαίου ο οποίος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος” σχολιάζει η συμβουλευτική εταιρεία Εurasia Group σε αναφορά της όπως αναφέρει το Reuters. “Το πιο πιθανό αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι να μπούμε σε μια οδυνηρή διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πιέσουν για μια μορφή συμβιβασμού για την επανέναρξη του περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ” συμπληρώνει.