ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΧωρίς κατηγορία

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ο.Β.Ε. Τα πρατήρια καυσίμων, στην κρίση αναστενάζουν. VIDEO με ενημέρωση από το Τεχνικό Σύμβουλο της ΟΒΕ κ.Ν.ΚΑΨΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

Στη  Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος 11 Μαρτίου 2918 περιγράφηκε, για μια ακόμη χρονιά, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πρατήρια λιανικής καυσίμων.

Όπως αναφέρθηκε, από πέρσι, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Αντίθετα ο κλάδος εξακολουθεί να αιμορραγείς και να χάνει θέσεις τόσο από τις μεγάλες αλυσίδες πρατηρίων όσο και από ανεξέλεγκτα συμφέροντα που λυμαίνονται την αγορά και ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, ακούμε πολλά λόγια για ανάπτυξη και νέα εκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση, αλλά όποιος δει σε βάθος τι σημαίνουν τα λογία αυτά θα καταλάβει ότι αφορούν μόνο μεγάλες πολυεθνικές και ισχυρές εταιρείες που βγήκαν κερδισμένες από την κρίση. Εμείς οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι πνιγόμαστε στις συνέπειες της κρίσης, στα χρέη, στα κόκκινα δάνεια και στα αδιέξοδα μιας αδιέξοδης πολιτικής.

Στο μεταξύ, τα σύννεφα γενικευμένου πολέμου στον περίγυρο γεωπολιτικό χώρο πληθαίνουν και η χώρα μας περιβάλλεται από μεγάλους κινδύνους, ιδίως από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα. Η εκρηκτική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, μας προειδοποιεί για ένοπλες αναφλέξεις από δήθεν «τυχαία» περιστατικά.

Τον απολογισμό δράσης της του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έκανε ο ΓΓ κ. Άγγελος Τούντας.

Ο κλάδος

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και γνωστά. Η κρίση μας έχει αφανίσει και το χαριστικό κτύπημα το δίνουν τα «λαμόγια» της αγοράς. Μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και μαφιόζικες μέθοδες τρομοκρατίας εναντίον όσων ενοχλούν την παράνομη δράση τους, όπως η ΟΒΕ και ο Πρόεδρός της!

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά, βλέπουμε έξαφνα πρατήρια που έκλεισαν λόγω σκληρού και αθέμιτου ανταγωνισμού τιμών να περνάνε σε νέα χέρια, να γίνονται σε αυτά υπερβολικές επενδύσεις και οι τιμές τους να είναι παραδόξως χαμηλότερες από αυτές που είχε πριν το πρατήριο και ήταν η αιτία για να κλείσει!  Τι να υποθέσει κανείς με τέτοια φαινόμενα;

Αυτό που βλέπουμε να διαμορφώνεται στο μέλλον είναι μια τριχοτομημένη αγορά καυσίμων ως εξής:

  1. Ισχυρές αλυσίδες πρατηρίων να κυριαρχούν

  2. Άγνωστα συμφέροντα να νομιμοποιούν την παρουσία τους μέσω της αγοράς καυσίμων

  3. Εναπομείναντες επαγγελματίες βενζινοπώλες διαρκώς περιθωριοποιούμενοι.

Όλα αυτά δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τους βενζινοπώλες, τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Η αγορά θα μονοπωληθεί, οι βενζινοπώλες θα αυξήσουν τις στρατιές των ανέργων, οι καταναλωτές μόλις εξαρτηθούν θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο και τις επενδύσεις αυτών που κυριάρχησαν και το κράτος είναι ερωτηματικό κατά πόσο θα εισπράττει  τους φόρους που σήμερα εισπράττει. Για να μη πούμε για τις διακηρύξεις όλων περί πάταξης του λαθρεμπορίου που πάντα μένει στα λόγια!

 

Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών σαν συνδικαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε τη δύναμη να το πετύχουμε. Είναι επείγουσα ανάγκη να ανασυνταχθούμε και να ανασυνταχθούν και οι ενώσεις για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τον κλάδο . Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.

Σήμερα η κατάσταση στον κλάδο παρουσιάζεται ως εξής:

Μας αφανίζουν με τα βάρη. Πέρα από τις υποχρεωτικές επενδύσεις που μας επιβάλλουν έχουμε τη δαμόκλειο σπάθη τη εφορίας, των τελών και των εισφορών. Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, ΦΠΑ 24%, φόρος εισοδήματος 22-29%, εισφορά ΕΦΚΑ 20% εισφορά Υγείας 6,95%, εισφορά επικουρικής (που έρχεται) 7%, αναδρομικά επικουρικής 7% για κάθε μήνα που οφείλουμε, τέλος επιτηδεύματος, δημοτικά τέλη, πρόστιμα… Πάνω σε αυτά έχουμε και την προμήθεια των τραπεζών που κυμαίνεται στο 20-26% των κερδών του πρατηρίου!

Τέλος δεν έχει ο Γολγοθάς του βενζινοπώλη, ο Γολγοθάς του μικρομεσαίου, του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του οικογενειάρχη. Η κατάσταση είναι τραγική.

Το 2017 είχαμε μείωση της κατανάλωσης κατά 1,5% για το σύνολο των προϊόντων (βενζίνες, ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης) σε σχέση με το 2016.

Το Ταμείο

Ουδεμία πρακτική λύση δίνεται, μας εμπαίζουν το μέρισμα κατακρατείται, η υπουργική απόφαση για τις εισφορές δεν εφαρμόζεται ακόμη. Συζητείται η εφαρμογή της από φέττος αλλά δεν είναι γνωστό πως θα αποπληρωθούν τα τεράστια αναδρομικά που οφείλονται.

Οι συντάξεις μας κύριες και επικουρικές εξακολουθούν να καρατομούνται και θα συνεχίσουν να καρατομούνται και το 2019 μέχρι το 2022!

Όσο εμείς δεν έχουμε δύναμη να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντά μας, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα σεβαστεί.

 

ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Αυτό που γίνεται με τον  ΗΦΑΙΣΤΟ δεν είναι μόνο αδιανόητο αλλά και  απαράδεκτο. Συνεχίζονται τα πρόστιμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Συνεχίζεται και ο δικός μας αγώνας μας για κατάργησή του.

Το σύστημα εισροών – εκροών

Ακούμε συνεχώς λόγια για επέκτασή του στα άλλα επίπεδα. Λόγια όμως! Μέχρι στιγμής και παρά τις συνεχείς εξαγγελίες και νομοθεσίες, δεν έχει γίνει τίποτα για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών στα άλλα επίπεδα. Αυτό και μόνο δείχνει τις προτιμήσεις των κυβερνήσεων προς τις ισχυρές εταιρείες και κόντρα σε διακηρύξεις ότι δήθεν θα πατάξουν το λαθρεμπόριο στις πηγές! Μέχρι στιγμής μόνο εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα.

Μαφιόζικη επίθεση στο πρατήριο του Μ. Κιούση

ΟΒΕ: «Καταδικάζουμε τη βομβιστική επίθεση – Δεν υποχωρούμε»

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον κλάδο μας η βομβιστική επίθεση στο πρατήριο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση, στην Ανάβυσσο, τα ξημερώματα της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2017

Η ΟΒΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές να δραστηριοποιηθούν τάχιστα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο για την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών της συγκεκριμένης ενέργειας, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς και τα συμφέροντα τα οποία υπηρετούν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα από τις έρευνες.

Σημειώνουμε ότι και το 2000 και στη δεκαετία του ’90 είχαμε πάλι επιθέσεις στα γραφεία και σε πρατήρια στελεχών της ΟΒΕ.

 

ΟΒΕ: Νέοι  κίνδυνοι από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης

Την ώρα που η χώρα βιώνει το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης και εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, η κυβέρνηση διάλεξε να ανακοινώσει ότι μειώνεται  κατά 50% το κονδύλι που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

ΟΒΕ: Το λαθρεμπόριο καυσίμων καλά κρατεί

Με αφορμή το ναυάγιο της πλωτής δεξαμενής καυσίμων «Αγία Ζώνη» στον Σαρωνικό η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση Στην οποία επισημαίνει ότι για μια ακόμη φορά η ΟΒΕ επιβεβαιώνεται σε όσα καταγγέλλει χωρίς να εισακούεται. Εμείς καταγγέλλουμε το λαθρεμπόριο, η Πολιτεία υπόσχεται διαρκώς ότι «θα λάβει μέτρα» και στο μεταξύ τα λαθραία καύσιμα εξακολουθούν να κάνουν «κρουαζιέρα» στον Αργοσαρωνικό!

 ΚΑΕ. Δικαιώθηκε ένας αγώνας μας

 Το Δικαστήριο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, παρανόμως  επιτρέπει την πώληση αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων από τα πρατήρια της «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών AE» τα οποία βρίσκονται στα σύνορα. Οι αγώνες των βενζινοπωλών, με επικεφαλής της ΟΒΕ  και τις ενώσεις – μέλη, για το κλείσιμο των ΚΑΕ καυσίμων δικαιώθηκε έστω και μετά από χρόνια. Ας το θυμούνται αυτό οι βενζινοπώλες. Χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται. Απομένει τώρα να του εφαρμόσει η κυβέρνηση.

 Το ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης

 Διέρρευσε και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης (410€/1000L) στο επίπεδο της αμόλυβδης βενζίνης – 95 (700€/1.000L). Μετά από άμεση αντίδραση της ΟΒΕ και θύελλα διαμαρτυριών, η κυβέρνηση το διέψευσε.

 Αυστηρά πρόστιμα για το «πείραγμα» των αντλιών

 Ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα για το «πείραγμα» των αντλιών. Δηλαδή τι μας λένε; Ότι δεν υπήρχε νόμος και γινόταν οι παραβιάσεις; Νόμοι υπήρχαν, έλεγχοι δεν υπήρχαν. Χωρίς αυτόν τα μεγάλα πρόστιμα είναι χωρίς νόημα.

 Για τα πρατήρια κάτω από πολυκατοικίες

 Μέχρι στιγμής έχουμε μια σιωπηρή παράταση. Επίκαιρη ενημέρωση εγινε στη ΓΣ από τον συνεργάτη της ΟΒΕ κ. Νίκο Καψιάνη.

 

 Η κατάστασή είναι δύσκολη. Η βιωσιμότητα των πρατηρίων υπονομεύεται. Η αγορά μονοπωλείται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε το πρατήριο. Όμως χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις και νέα συσπείρωση γύρω από τις Ενώσεις και την ΟΒΕ. Διαφορετικά το μέλλον μας είναι ζοφερό.