ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

energypress.gr 13 12 2020 | 17:42

Η πρόθεση της κυβέρνησης για ένα δικαιότερο σύστημα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εξελίσσεται σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, οι οποίοι προς το παρόν δεν μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις έτσι ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή και να ξεκινήσουν οι πληρωμές μετά τα Χριστούγεννα. Δεν αποκλείεται κάποιες πληρωμές να μετατεθούν για το 2021. 

Το νέο σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο καθώς στηρίζεται  σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία διαπίστωσε διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμα και μέσα σε ένα χωριό. Σημειώνεται ότι φέτος  επιδοτείται, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ για το πέλλετ και τα καυσόξυλα η επιδότηση θα χορηγείται μόνο σε οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων. Ένα από τα προβλήματα που καταγράφονται αφορούν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και πότε θα γίνει η εκκαθάριση για να πιστωθεί το σχετικό ποσό στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα πρόβλημα δημιουργείται και με τις αγορές για καυσόξυλα και πέλλετ για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητά πρώτα τις αποδείξεις και εκ των υστέρων τα ποσά θα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Αυτό που αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα έχει ανοίξει το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου με στόχο όπως αναφέρουν οι πληρωμές να γίνουν αμέσως μετά. Σημειώνεται ότι αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ποσό του επιδόματος συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί εντός του έτους κάτι το οποίο φαίνεται πλέον ιδιαίτερα δύσκολο. 

Με βάση το νέο σύστημα το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί στα 600 ευρώ από 350 ευρώ που ήταν κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο ενώ το κατώτατο ύψος του επιδόματος θα παραμείνει αμετάβλητο στα 80 ευρώ. Παράλληλα, εκτός από την αύξηση του επιδόματος και τις νέες κατηγορίες καυσίμων που θα επιδοτούνται αλλάζει φέτος και το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος στους δικαιούχους.

Το νέο σύστημα 

Το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μΧ750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλες παραμέτρους. Για κάθε τετράγωνο θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 600 ευρώ και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό ενώ οι συντελεστές θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.

(του Προκόπη Χατζηνικολάου, capital.gr)