ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Για “αμφισβητούμενα ύδατα” κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη χθεσινή τουρκική NAVTEX – Κυρώσεις από Ε.Ε. ζητά ο Μητσοτάκης

22 07 2020 | 08:02 energyprees.gr

Διφορούμενο μήνυμα απέστειλαν χθες οι ΗΠΑ προς την Τουρκία με αφορμή την έκδοση της NAVTEX για έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή λέγοντας τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή της φράσης “αμφισβητούμενα ύδατα” έγινε δεκτή με αρνητικά σχόλια στη χώρα μας, ιδίως από τη στιγμή που άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρέσβης Πάιατ, είχαν πρόσφατα υποστηρίξει με σαφήνεια τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις σε ότι έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ είχε δηλώσει προ ημερών ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε χθες ότι η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. 

Ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο… Καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία ότι είναι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο (σ.σ. με την ΕΕ). Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο”, συμπληρώνοντας ότι η Αγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο.  

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φλώρος εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Μακαριότατο Κύπρου στον οποίο δώρισε το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας:

«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε».

Τέλος, σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“ Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

“ Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“ Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“ Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ζητά ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος με ανακοίνωσή του στην οποία αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη τουρκική προκλητικότητα και ζητά να μην επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη προαναγγελία ερευνών τουρκικού σκάφους σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούν συνέπεια του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που παρέδωσε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς”.

Ο κ. Κατρούγκαλος αποδίδει ευθύνες στην ελληνική κυβέρηση γιατί “οι κυρώσεις που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – χωρίς ανταπόκριση- όσο και σήμερα ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών”.

Ακολούθως καταλογίζει αντιφάσεις στους σημερινούς χειρισμούς: “όλη την ημέρα οι διαρροές από το υπουργείο ‘Αμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει καν το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ. Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις”.

Κλείνοντας αναφέρει: “Όπως δήλωσε ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ελάχιστο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018. Και να πει αυτή τη φορά όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό”. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ “υπενθύμιζαν ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”. 

Μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου τουΥπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες σε αμφισβητούμενες περιοχές, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι:

Ο κ. Μητσοτάκης, εάν δεν το έχει πράξει ως τώρα, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα.

Η έκδοση Navtex από την Τουρκία για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο σε περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο της χαμηλής αλλά διαρκούς έντασης που συντηρεί σταθερά και με σχέδιο το καθεστώς του Ερντογάν, όπως τόνισε το ΜέΡΑ25: “Συνιστούμε ετοιμότητα αλλά ψυχραιμία, ψυχραιμία αλλά ετοιμότητα. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά, κάτι που πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές σε όσους αστόχαστα προσπαθούν να τα παρακάμψουν”.

Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας των” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών, υποστήριξε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.