ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Δώρο-έκπληξη από την Τουρκία για τα ελληνικά διυλιστήρια – Μεγαλύτερο μερίδιο διεκδικούν τα ΕΛΠΕ

energypress.gr

Σε μια περίοδο που οι διεθνείς αγορές υφίστανται σοβαρές πιέσεις από την οικονομική κρίση που ξεπροβάλλει, επιταχυνόμενη και από τις συνέπειες της πανδημίας, τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν ότι θα γίνουν δέκτες αυξημένης ζήτησης.

Η ευκαιρία αυτή προκύπτει εξαιτίας της απόφασης της Tupras να περιστείλει από τις αρχές Μαΐου μέχρι διακοπής την λειτουργία των διυλιστηρίων της στη Σμύρνη, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η απόφαση της τουρκικής εταιρείας λήφθηκε εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης για πετρελαϊκά προϊόντα εξαιτίας της πανδημίας.

Η Tupras έχει ανακοινώσει ότι η απόφασή της αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου βελτιωθεί η οικονομική δραστηριότητα και αυξηθεί η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι τα διυλιστήρια της Tupras στη Σμύρνη είχαν δυνατότητα διύλισης μέχρι και 11,9 εκατ. τόνων το χρόνο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε αυτά τα πλαίσια διαμορφώνονται νέα ευνοϊκά περιθώρια για τα ελληνικά διυλιστήρια.

Παρότι μέχρι σήμερα η τουρκική αγορά δεν αποτελεί βασικό στόχο για τη διοχέτευση των προϊόντων που διυλίζονται στα ελληνικά διυλιστήρια, οι εξελίξεις ενδέχεται να διαφοροποιήσουν την κατάσταση αυτή τους επόμενους μήνες, προς όφελος των ελληνικών Ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, στελέχη των ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι εκτιμούν ως εξαιρετικά πιθανό να μεγαλώσει το μερίδιο της τουρκικής αγοράς στις εξαγωγές του Ομίλου το επόμενο τρίμηνο.