ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ελληνικά Πετρέλαια: Μειωμένο 14% το χρηματοοικονομικό κόστος στο εννεάμηνο

energypress.r

H πανδημία COVID-19 προκάλεσε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, με σημαντική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης που εκτιμάται σε -8% για το εννεάμηνο, με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές αργού (-37% Μ.Ο. y-o-y), αλλά και στα περιθώρια διύλισης, που είναι ο βασικός παράγοντας επηρεασμού κερδοφορίας της βασικής δραστηριότητας του Ομίλου, σημειώνει η εταιρεία απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα στο Γ’ Τρίμηνο, η συνέχιση της σημαντικής επίδρασης της πανδημίας COVID-19 τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης σε αρνητικά επίπεδα κατά μέσο όρο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμόρφωσαν τις δυσμενέστερες συνθήκες ιστορικά για τον κλάδο διύλισης, παγκοσμίως. Επιπλέον, σημαντική πρόκληση ήταν η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις και τους χώρους εργασίας λόγω της πανδημίας.

Η εγχώρια ζήτηση επηρεάστηκε κυρίως από τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, όπου η πανδημία και τα μέτρα ελέγχου της είχαν δυσμενές αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο 2019, στους 1,5 εκατ. ΜΤ. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην αδασμολόγητη αγορά (-49%), με την κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων να σημειώνει πτώση 63% έναντι του Γ’ Τριμήνου 2019.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο Όμιλος εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών διυλιστηρίων διατηρώντας την παραγωγή του σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές, ενώ εκμεταλλεύτηκε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά, ώστε να μετριάσει -όσο ήταν δυνατό- τις επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία.

Ρευστότητα – χρηματοοικονομική θέση

Ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει την κεφαλαιακή του διάρθρωση, αντλώντας επιπλέον ρευστότητα, τόσο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τον Οκτώβριο 2020, η HPF plc, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ολοκλήρωσε τη συμπληρωματική έκδοση ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους €99,9 εκατ., με απόδοση 2,4%. Επιπλέον, εντός του Δ’ Τριμήνου, ολοκληρώνεται η αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών ύψους €900 εκατ. που λήγουν στους επόμενους έξι μήνες, βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων.

Το χρηματοοικονομικό κόστος είναι μειωμένο κατά 14% στο εννεάμηνο, στα €78 εκατ., τα χαμηλότερα επίπεδα
των τελευταίων ετών.

Μέτρα διαχείρισης πανδημίας COVID-19

Σε αυτό το περιβάλλον οι κύριες προτεραιότητές του Ομίλου είναι η ασφάλεια του προσωπικού και των συνεργατών του στις εγκαταστάσεις του, η ομαλή λειτουργία και ο εφοδιασμός της αγοράς, καθώς και η διασφάλιση ρευστότητας, ώστε αφενός να ξεπεραστεί με επιτυχία η παρούσα συγκυρία και αφετέρου να συνεχίσει την υλοποίηση της στρατηγικής του. Η ανταπόκριση του στην αντιμετώπιση του COVID-19 ήταν άμεση, από την αρχή της πανδημίας, με:

  • σύνταξη Πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία COVID-19, αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και δημιουργία Επιτροπών Διαχείρισης Κρίσης σε όλες τις εγκαταστάσεις
  • απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων και αλλαγή τρόπου εργασίας για τους εργαζομένους βάρδιας
  • δημιουργία ομάδων τηλεργασίας για το υπόλοιπο προσωπικό σε ποσοστό >70%
  • αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας και αναβάθμιση υποδομών τηλεργασίας
  • συνεχή ενημέρωση του συνόλου των εργαζόμενων και συνεχής υγειονομική υποστήριξη (δίκτυο γιατρών,
  • γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης)
  • ενίσχυση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: θερμομέτρηση, συνεχείς απολυμάνσεις, χρήση μασκών και τήρηση αποστάσεων, καθώς και τακτική παροχή μέσων ατομικής προστασίας
  •  διεξαγωγή tests COVID-19 στους χώρους εργασίας σε προσωπικό και συνεργάτες (περίπου 23.000 μοριακά και rapid tests από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα)

Ο Όμιλος ανταποκρινόμενος, σε πραγματικό χρόνο, στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν για την
αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, εκπόνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε πλήρη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τον COVID-19, με κύριο γνώμονα την υγεία και ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών και προσαρμόζει, αντίστοιχα, τον τρόπο λειτουργίας του.