ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΛΠΕ: Τι απαντούν για τα σενάρια ίδρυσης εταιρείας holding

energypress.gr

Σε διευκρινίσεις για τα σενάρια περί εταιρικής αναδιάρθρωσης και ίδρυσης εταιρείας holding προέβη ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, κατόπιν σχετικής ερώτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια για τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και εταιρικής δομής μεταξύ των νομικών προσώπων/θυγατρικών του Ομίλου. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Διευκρινίζει πάντως, ότι θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το πρωί, η στήλη BusinessTalk του «MR» έγραφε ότι κυοφορείται πρόταση της διοίκησης για μείωση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου από 13 σε 11, καθώς και για σύσταση εταιρείας holding, στην οποία θα υπαχθεί ως θυγατρική η έως τώρα μητρική, Ελληνικά Πετρέλαια.

Σήμερα, μάλιστα, η διοίκηση εκτιμάται ότι προχώρησε σε μίνι παρουσίαση του σχεδίου εταιρικής μετεξέλιξης σε αναλυτές – επενδυτές. Για τις όποιες αλλαγές, πάντως, ενήμερη φέρεται να είναι και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα παραπάνω σενάρια, σε κάθε περίπτωση, είχαν σημαντικό αντίκτυπο και στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 6% και τερμάτισε στα επίπεδα των 6,23 ευρώ/μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχονται κατά 47% από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A. συμφερόντων της οικογενείας Λάτση, κατά 35% από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά 5,3% από Έλληνες θεσμικούς, κατά 3,4% από ξένους θεσμικούς και κατά 8,8% από ιδιώτες επενδυτές.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του στρατηγικού του προγραμματισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επηρεάζουν την Ελληνική και τη διεθνή ενεργειακή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνονται και εξειδικεύονται οι στόχοι σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα προς τις κατευθύνσεις αυτές.

Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της Εταιρείας, σε συμμόρφωση προς το Ν. 4706/2020, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια για τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και εταιρικής δομής μεταξύ των νομικών προσώπων/θυγατρικών του Ομίλου. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας.

Η Εταιρεία θα προβεί σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης προς το Ν. 4706/2020 τελούν υπό την έγκριση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την 20η Μαΐου 2021.

Για τα θέματα της ημερησίας διατάξεως της παραπάνω συνέλευσης, η Εταιρεία έχει προβεί εμπροθέσμως σε όλες τις προβλεπόμενες ανακοινώσεις/ενημερώσεις και το υποστηρικτικό υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της εταιρείας (https://www.helpe.gr/investor-relations/shareholdersmeetings/extraordina…).