ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ενεργειακά παιχνίδια δίχως τέλος από την κατάρρευση ζήτησης και τιμών πετρελαίου

energypress.gr

«Τελεσίγραφο» στέλνει η Ουάσιγκτον στο Ριάντ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιόπιστες πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι, σε τηλεφωνική κλήση στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ότι, εκτός αν ο OPEC μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, θα ήταν ανίσχυρος να εμποδίσει την ψήφιση νομοθεσίας για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το βασίλειο.

Η απειλή για τη διατήρηση της 75ετούς στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας αποτέλεσε τον κυριότερο μοχλό για την εκστρατεία πίεσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον, οδηγώντας στην παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως διπλωματική νίκη για τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ απέστειλε το μήνυμα στον πρίγκιπα του στέμματος δέκα ημέρες πριν από την ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής. Ο αρχηγός του βασιλείου φέρεται να εξεπλάγη τόσο πολύ από την αμερικανική απειλή, που διέταξε τους συνεργάτες του να περάσουν εκτός του χώρου, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη συζήτηση ιδιωτικά, σύμφωνα με αμερικανική πηγή η οποία ενημερώθηκε για τη συζήτηση από ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης.

Η προσπάθεια κατέδειξε την ισχυρή επιθυμία του προέδρου Τραμπ να προστατεύσει τη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ από μια ιστορική κατάρρευση των τιμών, καθώς οι χώρες –η μία μετά την άλλη– προέβαιναν σε lockdown για την καταπολέμηση του Covid-19, καταβαραθρώνοντας τη διεθνή ζήτηση μαύρου χρυσού.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή μεταστροφή της μακροχρόνιας κριτικής του Τραμπ για το καρτέλ πετρελαίου, το οποίο είχε προηγουμένως εκτοξεύσει στα ύψη το ενεργειακό κόστος για τους Αμερικανούς, καθώς οι συνεχείς περικοπές στην παραγωγή οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές βενζίνης. Τώρα, ο Τραμπ ζήτησε από τον OPEC να μειώσει την παραγωγή.

Το Γραφείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας δεν προέβη σε κανένα σχετικό σχόλιο. Σαουδάραβας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί τόνισε ότι η συμφωνία αντιπροσώπευε τη βούληση όλων των χωρών στη λεγόμενη ομάδα OPEC+ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

(Ναυτικά Χρονικά)