ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Επέστρεψε σε χαμηλά πολλών εβδομάδων το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα

capital.gr

Τα futures πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη με το αμερικανικό αργό να σημειώνει πτώση σε χαμηλό έξι εβδομάδων, μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν μεγάλη αύξηση στα αποθέματα βενζίνης και στα διυλισμένα αποθέματα.

Τα πετρελαϊκά προϊόντα, ειδικά το πετρέλαιο θέρμανσης, ενισχύθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με τον Tariq Zahir, στέλεχος της Tyche Capital Advisors. Επίσης αξιοσημείωτο ανέφερε, είναι ότι τα αποθέματα στον εμπορικό κόμβο των ΗΠΑ του Cushing της Οκλαχόμα” σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά σε διάστημα αρκετών εβδομάδων”.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 42 σεντς ή 0,7% και έκλεισε στα 57,81 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά τα κέρδη που σημείωσε (0,3%) την Τρίτη. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το Brent Μαρτίου έχασε 49 σεντς ή 0,8% στα 64 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, πραγματοποιώντας το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, αλλά τα αποθέματα βενζίνης και άλλων καυσίμων ενισχύθηκαν έντονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Το αποθέματα πετρελαίου στο Cushing ενισχύθηκαν κατά 342.000 βαρέλια στα 35,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της EIA.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν συρρίκνωση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια σε 428,5 εκατομμύρια βαρέλια, διατηρώντας σχεδόν το μέσο όρο πενταετίας για αυτή την περίοδο του έτους, σύμφωνα με την ΕΙΑ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων του αργού κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 6,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 258,3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, ενισχύθηκαν κατά 8,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 147,2 εκατομμύρια βαρέλια και βρίσκονται περίπου 3% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Νωρίτερα την εβδομάδα, οι αναλυτές έκαναν πρόβλεψη ότι οι προμήθειες θα αυξάνονταν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο OPEC αναμένει χαμηλότερη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο το 2020, παρά το ότι η ζήτηση παγκοσμίως αυξάνεται, τόνισε ο Οργανισμός, καθώς οι ανταγωνιστές παραγωγοί παίρνουν μερίδιο της αγοράς και οι ΗΠΑ καταγράφουν ένα ακόμη ρεκόρ παραγωγής.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της επανάστασης του σχιστόλιθου, θα δει για πρώτη φορά την παραγωγή υγρών να υπερβαίνει το ορόσημο των 20 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αναφέρει ο OPEC.

Η αμερικανική παραγωγή υγρών θα διαμορφωθεί στα 20,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο δ΄ τρίμηνο του 2020, σχεδόν ικανοποιώντας την αμερικανική ζήτηση των 21,34 εκατ. βαρελιών.