ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επίδομα θέρμανσης έως το τέλος του 2020 – Σχέδιο επιδότησης και για άλλες μορφές ενέργειας

Στη διάθεση επιδόματος θέρμανσης και για τη φετινή χειμερινή σεζόν το οποίο θα καταβληθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.  Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή έχει εγγραφεί δαπάνη 84 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου επιδόματος.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, ενώ σχεδιάζεται η μετατροπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε επίδομα θέρμανσης, ώστε να μπορεί να δοθεί και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τιμών στις διεθνείς αγορές, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 80 λεπτά του ευρώ. Η τιμή είναι περίπου 20% χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που ίσχυε κατά την έναρξη της περυσινής χειμερινής περιόδου.

Τι ίσχυσε μέχρι πέρυσι

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος