ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ Προβλήματα από την εφαρμογή του N. 4439/2016

Προς τον

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

κύριο Χρ. Σπίρτζη

Προς τον

Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών

κύριο Ν. Μαυραγάνη                                                                             ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ 20/9/2017

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από την εφαρμογή του N. 4439/2016

Αξιότιμοι κύριοι υπουργέ και υφυπουργέ.

Επανερχόμενοι στις προ μηνών επιστολές μας, στις οποίες σας επισημάναμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Ν. 4439/2016, δεν λάβαμε κάποια απάντηση και δεν διαπιστώσαμε να έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη, αναφορικά με το σοβαρό αυτό θέμα.

Η Ομοσπονδία μας, ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των βενζινοπωλών της Ελλάδας, ζητά επείγουσα συνάντηση μαζί σας , διότι οι προθεσμίες στενεύουν , ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις διαφορετικά θα κλείσετε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν χιλιάδες άτομα. Θα θέσετε σε κίνδυνο την ύπαρξη των μισών και πλέον πρατηρίων της χώρας! Ακούστε μας, αφουγκραστείτε τα προβλήματα του συνόλου μας, συζητήστε μαζί μας, πάρτε πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Αναμένουμε απάντησή σας και ορισμό συνάντησης το συντομότερο δυνατόν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

 

Αρ.Πρωτ.7059

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2017

Προς

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

 Κύριο Χρ.Σπίρτζη

Εξαιρετικώς επείγον

 Κοινοποίηση:       Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών

                                   Κύριο Ν.Μαυραγάνη

 

 Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων από την εφαρμογή του N. 4439/2016

 

Κύριε Υπουργέ,

Από την εφαρμογή του Ν. 4439/2016 έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα τόσο αναφορικά με την αδειοδότηση των πρατηρίων καυσίμων η οποία έχει πρακτικά σταματήσει από την έκδοση του νόμου, όσο και με το κόστος υλοποίησης των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα βαρύ.

Και ενώ προ της ψήφισης του νόμου, ορισμένοι εκπρόσωποι πρατηριούχων, διατυμπάνιζαν πως ο νέος νόμος δεν έχει προβλήματα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό όργανο εκπροσώπησης των πρατηριούχων στη χώρα μας, είχε θέσει με καλή προαίρεση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τους προβληματισμούς της. Και οι προβληματισμοί αυτοί δυστυχώς αποδείχθηκαν σωστοί. Σήμερα μετά από 4 περίπου μήνες εφαρμογής του νέου νόμου, ελάχιστες άδειες πρατηρίων έχουν δοθεί, το δε κόστος από την προσαρμογή των πρατηρίων στο νέο νόμο αποδείχθηκε δυσμενέστερο των εκτιμήσεών μας.

Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες πρατήρια ανά τη χώρα να κινδυνεύουν να κλείσουν, αν η πολιτεία δεν παρέμβει άμεσα. Πιο συγκεκριμένα πρατήρια κάτω από κτίρια, πρατήρια με περιορισμένη οικοπεδική έκταση, πρατήρια σε σταθμούς αυτοκινήτων, πεζοδρομιακά πρατήρια, πρατήρια που βρίσκονται κοντά σε χώρους συνάθροισης, οδεύουν στον αφανισμό. Οι λόγοι είναι συνδυαστικοί τόσο κόστους προσαρμογής, όσο και εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας μετά και το νέο νόμο.

Η Ομοσπονδία μας, επιχείρησε πολλές φορές στο μεσοδιάστημα, συνομιλώντας με συμβούλους σας, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Τέθηκε, στη διάθεσή σας για συζητήσεις και προτάσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια θετική απάντηση.

Για το σκοπό αυτό σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου και εγγράφως να θέσουμε τις απόψεις μας και ορισμένες προτάσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

 

Θετικά σημεία από την εφαρμογή του νόμου

  • Η κατάργηση της φάσης καταλληλότητας στην εξαρχής αδειοδότηση μικτών πρατηρίων καυσίμων.

Η διάταξη αυτή πρέπει να παραμείνει καθώς είναι απλουστευτική.

  • Κατάργηση ανανέωσης άδειας λειτουργίας μικτών πρατηρίων

Η διάταξη αυτή πρέπει να παραμείνει καθώς είναι απλουστευτική

  • Μειωμένες αποστάσεις ασφαλείας σε μικτά πρατήρια

H διάταξη αυτή είναι θετική και ας είναι υψηλής δαπάνης, πλην όμως είναι προαιρετικής δαπάνης.

  • Μικτός διανομέας καυσίμων

Η θέση μας είναι πως εφόσον ένας διανομέας υγραερίου ή άλλων καυσίμων ή μία αντλία καυσίμων ή ένας μικτός διανομέας καυσίμων ή μία μικτή αντλία καυσίμων με διανομέα υγραερίου φέρουν σχετικές πιστοποιήσεις αντιεκκρηκτικότητας atex, είναι ασφαλείς, οπότε δεν χρειάζεται να αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία σε ένα πρατήριο ή σε ένα μικτό πρατήριο.

 

Αρνητικά σημεία από την εφαρμογή του νόμου

  • Οι αναφορές στο νόμο σε φάκελο τεκμηρίωσης, σε πρότυπα εθνικά ή ευρωπαϊκά, σε βεβαιώσεις ηλεκτρολόγων και σε πιστοποιητικά εξοπλισμού δεν βοηθούν τις υπηρεσίες να εξετάσουν τους φακέλους καθώς είναι γενικές, δεν διευκρινίζουν αν αφορούν σε νέο ή και σε υφιστάμενο εξοπλισμό με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει με σιγουριά να πει στον πρατηριούχο αν πρέπει και τί συγκεκριμένα πρέπει να τροποποιήσει για να λάβει άδεια.
  • Η μη ύπαρξη μεταβατικής διάταξης για την προσαρμογή των πρατηρίων στη νέα νομοθεσία, φέρνει τον πρατηριούχο ακόμα και να υλοποιεί χωρίς προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία εξοπλισμούς (όπως την τροποποίηση των εξαερώσεων και της ανάκτησης ατμών) κατά τρόπο που μπορεί να μην είναι τελικά ορθός και αδειοδοτήσιμος.
  • Η αποτύπωση αντιεκρηκτικών ζωνών σε ένα υφιστάμενο πρατήριο, καθιστά στην πλειοψηφία τους τα πρατήρια που βρίσκονται: κάτω από κτίρια, μέσα σε σταθμούς, επί πεζοδρομίων, επί μικρών και στενών οικοπέδων άμεσα μελλοθάνατα!
  • Η έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στο νόμο, για παραμονή των υφιστάμενων πρατηρίων μικτών ή απλών κοντά σε χώρους συνάθροισης κοινού, καθιστά τα πρατήρια αυτά μελλοθάνατα τον ερχόμενο Δεκέμβρη!
  • Τα υπέρμετρα κόστη για την προσαρμογή ενός πρατηρίου κάτω από κτίριο, επίσης οδηγεί τα περισσότερα από τα πρατήρια αυτά στον αφανισμό.

 

Προτάσεις

 

Από την πλευρά μας σε πνεύμα καλής προαίρεσης προτείνουμε:

 

  • Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την αδειοδότηση όλων και ανεξαιρέτως των υφιστάμενων σήμερα πρατηρίων με την προ του νέου νόμου νομοθεσία, μέχρι το τέλος του 2018, παρατείνοντας και την παραμονή των πρατηρίων κάτω από κτίρια ή κοντά σε χώρους συνάθροισης μέχρι τότε.
  • Στη νέα αυτή ρύθμιση να παραμείνουν και να βελτιωθούν για να εφαρμοστούν οι θετικές διατάξεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω (κατάργηση διαδικασίας καταλληλότητας μικρών πρατηρίων, κατάργηση ανανέωσης άδειας λειτουργίας μικτών πρατηρίων, μείωση αποστάσεων ασφαλείας στα μικτά πρατήρια, μη θεώρηση χαρακτηριστικών σημείων των διανομέων και αντλιών αντιεκρηκτικού τύπου, υπεύθυνος λειτουργίας ο λειτουργός του πρατηρίου είτε ο νόμιμος εκπρόσωπός του)
  • Ταυτόχρονα να συσταθεί το συντομότερο, κοινή επιτροπή από εκπροσώπους των πρατηριούχων, των περιφερειών που αδειοδοτούν και ατόμων που θα εκπροσωπήσουν το υπουργείο σας, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά και να αντιμετωπιστούν όλα τα κατά το νόμο κακώς προκύπτοντα, προκειμένου να επαναδιατυπωθεί ο νόμος προς το καλύτερο για όλους!

2ο ΕΓΓΡΑΦΟ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

 

                                                                                                  Αρ.Πρωτ.7064

                                                                                Αθήνα,  27 Απριλίου 2017

Προς τον

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

κύριο Χρ. Σπίρτζη

Προς τον

Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών

κύριο Ν. Μαυραγάνη                                                                             ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από την εφαρμογή του N. 4439/2016

Αξιότιμοι κύριοι υπουργέ και υφυπουργέ.

Μετά την προ μηνός επιστολή μας με την οποία σας επισημάναμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του Ν. 4439/2016, αλλά και τις προτάσεις μας σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών, δεν λάβαμε κάποια απάντηση και δεν διαπιστώσαμε να έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη, αναφορικά με το σοβαρό αυτό θέμα.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως η Ομοσπονδία μας, είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των βενζινοπωλών της Ελλάδας και θα επιθυμούσαμε τουλάχιστο κάποια ενημέρωση αναφορικά με τις προθέσεις σας.

Με την παρούσα και χωρίς να μεταβάλουμε την ουσία και τις προτάσεις μας στην προηγούμενη επιστολή μας, θέλουμε να σας τονίσουμε για ακόμα μια φορά τα ακόλουθα:

  • Η κατάσταση αδειολογικά έχει φτάσει πανελλαδικά στο απροχώρητο.

 

Από την έκδοση του νόμου 4439/2016, αν δεν έχουν παγώσει εντελώς οι αδειοδοτήσεις των πρατηρίων ανά τη χώρα, με ευνοϊκή διάθεση θα πούμε πως έχουν παγώσει πανελλαδικά σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%. Αλλά και όσες λιγοστές άδειες δόθηκαν, αυτό συνέβη μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες οι οποίες ξεπερνούν τους 3 και πλέον μήνες. Και επειδή κάποιοι φαίνεται να τα βάζουν με τις υπηρεσίες, εμείς δεν συμμεριζόμαστε την άποψη πως όλες οι υπηρεσίες της χώρας έπαψαν ξαφνικά να κάνουν καλά τη δουλειά τους!

 

  • Η αποτύπωση αντιεκρηκτικών ζωνών στα υφιστάμενα πρατήρια θα κλείσει τα μισά πρατήρια της χώρας.

 

Η εφαρμογή των αντιεκρηκτικών ζωνών σε πρατήρια που βρίσκονται κάτω από κτίρια, μέσα σε σταθμούς, επί πεζοδρομίων, επί μικρών και στενών οικοπέδων, σε πρατήρια που έχουν επενδύσει στην κατασκευή τους ή στον εκσυγχρονισμό τους με τις προϋπάρχουσες διατάξεις, θα κλείσει τα μισά και πλέον πρατήρια της χώρας.

Κύριοι υπουργοί,

Ακούστε μας, αφουγκραστείτε τα προβλήματα του συνόλου μας, συζητήστε μαζί μας, πάρτε πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Χωρίς λύσεις θα κλείσετε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν χιλιάδες άτομα. Θα θέσετε σε κίνδυνο την ύπαρξη των μισών και πλέον πρατηρίων της χώρας!

—————————————————-