ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ: Ανάγκη η επαρκής θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο της πανδημίας

energypress.gr

Ερώτηση για την ενεργειακή φτώχεια, σε συνθήκες πανδημίας, κατέθεσαν στους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Σε συνθήκες πνευμονολογικής πανδημίας, όπως του COVID-19, οι καλά αεριζόμενοι χώροι διαβίωσης που προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες για θέρμανση είναι απαραίτητοι και στοιχειώδες μέτρο για την αντιμετώπιση του ιού, αφού ο διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσής του.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% του πληθυσμού διαβιεί σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες”, ενώ το τμήμα του πληθυσμού που αδυνατεί να συνδυάσει ικανοποιητική θέρμανση και αερισμό υψηλού επιπέδου είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η ενεργειακή φτώχεια και η αίσθηση του να κρυώνει κανείς είναι απαράδεκτη πάντοτε, σε όλες τις συνθήκες, αλλά η κατάσταση αυτή γίνεται πραγματικά επικίνδυνη για την υγεία του λαού στις σημερινές συνθήκες, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η προφανής έκρηξη των κρουσμάτων σε περιοχές με περισσότερο κρύο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κατάσταση γίνεται πραγματικά επικίνδυνη αν υπολογίσει κανείς το κύμα κακοκαιρίας που απειλεί και τη Νότια Ελλάδα.

Ακόμα πιο σύνθετη είναι η κατάσταση με την καραντίνα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τόσο τις δαπάνες θέρμανσης, όσο και τις απαιτήσεις αερισμού, οδηγώντας σε δραματικά αποτελέσματα.

Ένοχος είναι η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Η ΕΕ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, πολλαπλασιάζουν το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια με τη λεγόμενη “πράσινη Ενέργεια”, φορολογούν τη θέρμανση του λαού για να διασφαλίζουν τα ματωμένα πλεονάσματά τους, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης Ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα. ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα όλο το προηγούμενο διάστημα χέρι – χέρι υλοποιούσαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και σήμερα πλειοδοτούν για το ποιος θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε αυτόν τον καταστρεπτικό για τους εργαζόμενους δρόμο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. υπουργοί, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέρμανση του λαού και να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη του COVID, τι μέτρα θα λάβουν στις ειδικές έκτακτες συνθήκες για:

1. Nα διασφαλίσουν ΑΜΕΣΑ την παροχή πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά ως μέτρο επιβίωσης του λαού, καταργώντας το σύνολο της φορολογίας και τα τεράστια κέρδη των διυλιστηρίων, περιορίζοντας ουσιαστικά την τιμολόγηση διύλισης και μεταφοράς στο κόστος της και στρέφοντας το σύνολο, αν χρειαστεί της παραγωγής των διυλιστηρίων στο πετρέλαιο θέρμανσης, διαμορφώνοντας τιμές κάτω των 30 λεπτών το λίτρο (τιμή αντίστοιχη με την τιμή της ΜΒ) και παρέχοντας επαρκές επίδομα θέρμανσης στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, και να προχωρήσουν σε αντίστοιχη τιμολόγηση και επιδότηση του φυσικού αερίου.

2. Να διαμορφώσουν, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, τιμολόγιο πολύ χαμηλής χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα στα 5 λεπτά την kwh, επιδοτώντας παράλληλα τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, μεταφέροντας το βάρος στους ενεργειακούς ομίλους που θησαυρίζουν, μεταξύ άλλων καταργώντας τις επιδοτήσεις των παραγωγών ΑΠΕ και θέτοντας σε λειτουργία το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του συστήματος Ενέργειας από ορυκτούς πόρους, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».