ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Θύμα πειρατικής επίθεσης έπεσε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στον κόλπο της Γουινέας – Απήχθησαν 15 μέλη του πληρώματος

energypress.gr

Πειρατική επίθεση δέχθηκε την Παρασκευή, το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Curacao Trader», που ανήκει στη Lavinia του ομίλου Laskaridis. Το υπό σημαία Λιβερίας πλοίο βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας.

Όπως ανέφερε η εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Dryad Global, οκτώ ένοπλοι κατόρθωσαν να εισβάλουν στο δεξαμενόπλοιο. 

Οι πειρατές απήγαγαν 15 από τα 20 μέλη του πληρώματος, ρωσικής, ουκρανικής και γεωργιανής ιθαγένειας. 

Τη στιγμή της πειρατείας το πλοίο με σημαία Λιβερίας έπλεε 244 ναυτικά μίλια νότια του Κοτονού του Μπενίν και νότια – νοτιοδυτικά της Νιγηρίας στη δυτική Αφρική, κατευθυνόμενο στο Λόμε του Τόγκο. 

Το πλοίο είναι ναυλωμένο και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας bunkering.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σύνηθες πεδίο πειρατικών ενεργειών, καθώς, όπως αναφέρει το maritime-executive.com, εκεί έχουν καταγραφεί συνολικά 98 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες το ICC International Maritime Bureau χαρακτήρισε τον Κόλπο της Γουινέας την πιο επικίνδυνη περιοχή για εμπορική ναυσιπλοϊα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο αποτελεί το τρίτο περιστατικό πειρατείας που αναφέρεται αυτόν τον μήνα στο Κόλπο της Γουινέας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Dryad Global, οι δράστες της επίθεσης, πέρα από τη χρήση ταχύπλοων, υποστηρίζονται και από κάποιο μεγαλύτερο μητρικό σκάφος, κάτι που τους επιτρέπει να κάνουν επιχειρήσεις στα ανοικτά, παρά τις προσπάθειες των τοπικών κρατικών αρχών για την καταπολέμηση της πειρατείας.