ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Κέρδη για το αργό με ώθηση από τα κινεζικά μάκρο

capital.gr Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε τη Δευτέρα το πετρέλαιο αντλώντας ώθηση από την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Κίνα καθώς και τις αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 79 cents ή 1,4% και σκαρφάλωσε στα 55,96 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, πρόσθεσε 43 cents ή 0,7% στα 60,92 δολ. στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η άνοδος των τιμών ακολούθησε τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα μετά την αδυναμία των προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Caixin PMI στην Κίνα διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες το Νοέμβριο από 51,7 τον Οκτώβριο, ενώ και ο δείκτης PMI της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες από 49,3 μονάδες, σηματοδοτώντας το πέρασμα του δείκτη και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις του ΟΠΕΚ στο τέλος της εβδομάδας για την πορεία της παραγωγής. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του θα εξετάσουν να διευρύνουν τη μείωση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα στα 1,6 εκατ. βαρέλια.