ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κέρδη μεν, αναιμικά δε για το πετρέλαιο

capital.gr

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, υποστηριζόμενα από τα μειωμένα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, παρά την εντεινόμενη ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού διεθνώς και το πόσο θα αποδυναμώσει την ενεργειακή ζήτηση.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή άνοδο του “μαύρου χρυσού”, ωστόσο η άνοδος αυτή είναι αναιμική και σε επίπεδο εβδομάδας παραμένει με αρνητικό πρόσημο. “Οι τιμές του πετρελαίου χρειάζονται μια ένεση από κάποιον, οποιονδήποτε παράγοντα”, ανέφερε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην The Price Futures Group, σε σημείωμά του.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ “θέλει αυτό το κάτι να είναι μια νέα δημοσιονομική ένεση ή μια ένεση από ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού”, τόνισε. “΄Ίσως η ένεση να πρέπει να προέλθει από τον OPEC+ ή απλώς πρέπει να ξεφύγουμε από τον Σεπτέμβριο, του οποίου οι τυφώνες και καταιγίδες επηρέασαν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, πρόσθεσε 17 σεντς ή 0,4%, κλείνοντας στα 41,94 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 38 σεντς ή περίπου 1%, κλείνοντας στα 40,31 δολ. το βαρέλι.

“Οι άψυχες τιμές του πετρελαίου αντανακλούν την ασθενική ανάκαμψη της ζήτησης, ειδικά με την εντεινόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ευτυχώς, ωστόσο, ο αυτοπεριορισμός του OPEC και η μείωση της προσφοράς από πλευράς ΗΠΑ στο δ΄τρίμηνο του 2020 και το 2021 θα κάνουν τη δουλειά”, σημειώνει ο Stephen Innes, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην AxiCorp, σε σημείωμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα της χώρας σε αργό μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.