ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στο δεύτερο lockdown – Δύσκολη εξίσωση η επιβίωση

Γιώργος Μανέττας 2 Δεκεμβρίου 2020 00:01 https://www.mononews.gr/business/kafsima-pos-exelissete-i-katanalosi-sto-deftero-lockdown-diskoli-exisosi-i-epiviosi

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών εξαιτίας της παρατεταμένης πτώσης των πωλήσεων.

Το δεύτερο lockdown έπληξε περαιτέρω τη ζήτηση και μεγάλωσε την αβεβαιότητα για την πορεία του κλάδου τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατανάλωση καυσίμων υποχώρησε τον Νοέμβριο κατά περίπου 25% με 30% ενώ χειρότερη είναι η εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα, με τη μείωση στις «βενζίνες» να διαμορφώνεται στο 45%.

Αισθητά μικρότερες είναι οι απώλειες στο diesel κίνησης, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε περίπου 4%. Κάτι που αποδίδεται στη σημαντική δραστηριότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στον χώρο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο γνωρίζει «πρωτοφανή άνθηση» μέσα στην καραντίνα.

Τα χειρότερα… αποφεύχθηκαν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η μείωση τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 16%. «Περιμέναμε χειρότερη εικόνα λόγω της αποθεματοποίησης που υπήρξε την περασμένη Άνοιξη λόγω των ιστορικών χαμηλών τιμών… Φαίνεται ότι η παραμονή στο σπίτι και οι φθηνές τιμές κράτησαν τη ζήτηση», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του κλάδου.

Καθοδικά πάντως αναμένεται να κινηθούν οι πωλήσεις και τον Δεκέμβριο, με δεδομένο πως το γενικευμένο lockdown θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Η αγωνία για την εξέλιξη της ζήτησης είναι διάχυτη, ειδικά στις μικρότερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που έχουν περιορισμένες δυνατότητες και λιγότερες εναλλακτικές πηγές εσόδων. Άνθρωποι του κλάδου ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας στο θέμα της ρευστότητας και των ενοικίων, λέγοντας πως η εξίσωση της επιβίωσης είναι αρκετά δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες

Υπενθυμίζουν πως η αγορά έχει απωλέσει ήδη περίπου το 42% του τζίρου της εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης κατά την προηγούμενη δεκαετία ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν τάσεις συγκέντρωσης στους πρώτους μήνες του 2021, οπότε θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην αγορά.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνουν, θα αργήσει ενώ και τα μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό αναμένεται να «πάρουν μπροστά» στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους. «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, είμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά… πορευόμαστε ανάλογα με τον κορονοϊό και το εμβόλιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση