ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κεφαλογιάννης: 2.000 ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν πλέον στην Ελλάδα – Σε τρεις άξονες τα επόμενα βήματα

energypress.gr

“Το μητρώο του Υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 2000 ηλεκτρικά οχήματα, εκ των οποίων 1130 οχήματα ενσωματώθηκαν-ταξινομήθηκαν την προηγούμενη χρονιά”, τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης σε χθεσινή εκδήλωση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “ο σπόρος έχει μπει και επέδρασε θετικά το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αλλά η ηλεκτροκίνηση διεισδύει πλέον στο σύστημα μεταφορών της χώρας. Γίνεται μία προσπάθεια να προχωρήσει ένα σύνθετο εγχείρημα, πέραν της αγοράς ηλεκτροκίνητων με οικονομικά κίνητρα, αλλά το βασικό σημείο είναι η υποστήριξη του χρήστη”.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργάζεται σε τρεις άξονες:

-Αδειοδότηση εξιδεικευμένων συνεργειών και ειδική άδεια τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων

Ήδη γίνεται διαβούλευση για επικαιροποίηση προδιαγραφών των φορτιστών για ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης. 

Δημιουργείται μητρώο φορεών για να παρέχει στοιχεία (πχ ο οδηγός θα ενημερώνεται για σημεία φόρτισης, κόστος ακόμη κι αν υπάρχει ουρά για να φορτίσει).

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την χρηματοδότηση. 

“Προσφέρουμε απλό γρήγρο μοντέλο σχεδιασμού έργων βιώσιμης αστικής μικροκινητικότητας στους δήμους και τις περιφέρειες. Η ΕΕ δίνει μεγάλη βάση σε αυτά τα σχέδια. Με τη θέσπιση κανόνων για τα ελαφρά οχήματα μικροκινητικότητας ενσωματώνουμε νέες μορφές ηλεκτροκίνησης που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, καθιστώντας την Έλλαδα ως χώρα που θα έχει στο κανονιστικό της πλαίσιο οχήματα μικροκινητικότητας. Συνεχείς οι προσπάθειές μας για τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας” τόνισε.