ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κορωνοϊός: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις φορολογικές υποχρεώσεις – Ποιες μπορεί να ανασταλούν

prtothema.gr

Το ενδεχόμενο αναστολής της πληρωμής φόρων και ρυθμίσεων, αλλά και της υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αναλόγως της πορείας του κορωνοϊού και των εξελίξεων στην οικονομία

Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο εξετάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, αναλόγως των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και αναστολή δραστηριότητων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών κι άλλων φόρων… πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας.