ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κύπρος: Πράσινο φως στο κρατικό τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών ύστερα από δυόμισι χρόνια

energypress.gr

Ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) εξασφάλισε άδεια οικοδομής για την ανέγερση του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, με τον Πρόεδρο του οργανισμού Παναγιώτη Μαλέκκο να μιλά για ορόσημο στην κατασκευή ενός έργου υποδομής ύστερα από καθυστέρηση δυόμισι ετών.

Το έργο αυτό θα λάβει χρηματοδότηση ύψους €35 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων, γνωστού και ως Ταμείου Γιούνκερ, του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H συνολική δαπάνη του έργου υπολογιζόταν πέραν των €40 εκατ.

«Έχουν ξεπεραστεί σωρεία γραφειοκρατικών θεμάτων καθυστερήσεων και πήραμε άδεια οικοδομής τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από δυόμισι χρόνια. Είναι ορόσημο που σημαίνει πώς πάει προς υλοποίηση το κρατικό τερματικό καυσίμων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας.

Σημείωσε δε πως σε περίπου δύο εβδομάδες θα υπογραφεί η συμφωνία για ανανέωση του δανείου από την ΕΤΕπ ύψους €35 εκατ., υπενθυμίζοντας πως το τερματικό ήταν το πρώτο κυπριακό έργο υποδομή που περιλήφθηκε στο Ταμείο Γιούνκερ.

Υπέδειξε την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πάρα πολλά χρήματα «παραμένουν να αιωρούνται» λόγω των «δαιδαλωδών διαδικασιών».

Η επιτροπή συζήτησε εξάλλου το νομοσχέδιο που αφορά τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών και το νομοσχέδιο που τροοποιεί τον περί διατήρησης αποθεμάτων πετρελαιοειδών νόμο, προκειμένου αυτοί να εναρμονιστούν με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Η τροποποιήσεις αφορούν στη διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών των κρατών μελών της ΕΕ, την ημερομηνία καθορισμού των στρατηγικών αποθεμάτων, καθώς και τις συνδρομές στον ΚΟΔΑΠ, έτσι ώστε οι πληρωμές να βασίζονται επί των εισαγόμενων ποσοτήτων πετρελαιοειδών.

Πάντως η Επιτροπή διατύπωσε εκ νέου τη δυσφορία της για την καθυστέρηση υποβολής εναρμονιστικών νομοσχεδίων, αφού η Δημοκρατία έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή για το θέμα, την οποία έχει απαντήσει, κάτι που της δίνει διορία δύο μηνών για την έγκριση των νομοσχεδίων.