ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μεικτά πρόσημα για το πετρέλαιο, με κέρδη για το brent και απώλειες για το WTI

Πηγή:capital.gr

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευσή τους την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει ελαφρά άνοδο, αλλά το αμερικανικό WTI να σημειώνει απώλειες, καθώς τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτο Πετρελαίου έδειξαν μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ, με τα επίσημα στοιχεία να αναμένονται την Παρασκευή.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αργοπορημένη ανακοίνωση της Παρασκευής λόγω της αργίας της Δευτέρας, ημέρας γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά και της κυβερνητικής αλλαγής της Τετάρτης, με την ανάληψη του προεδρικού θώκου από τον Τζο Μπάιντεν, στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πτώση των τιμών του αμερικανικού αργού σήμερα Πέμπτη “εκκινήθηκε από τα στοιχεία του API, που δείχνουν αύξηση αποθεμάτων μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης”, ανέφερε ο Manish Raj, CFO στην Velandera Energy, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch. Γενικά ωστόσο, πρόσθεσε, “η άνοδος για μία και μόνη εβδομάδα δεν επηρεάζει δομικά τις τιμές, καθώς οι traders δίνουν βάση στην τάση που διαμορφώνεται σε εύρος πολλών εβδομάδων”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, πρόσθεσε 2 σεντς ή λιγότερο από 0,1%, στα 56,10 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 18 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 53,13 δολ. το βαρέλι. 

“Προς το παρόν, είναι η πλευρά της προσφοράς που κινεί τις τιμές: παρ’ όλα αυτά, εάν η ζήτηση πέσει περαιτέρω, ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στο πλαίσιο του OPEC+, που προσπαθεί να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ των δύο τάσεων”, ανέφερε ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην FXTM, σε σημείωμά του.

Το API ανέφερε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου.