ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με “βουτιά” 9% έκλεισε το πετρέλαιο καθώς η σύσκεψη του OPEC+ δεν κατόρθωσε να καθησυχάσει την αγορά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:20 9/4/2020 capital.gr

Σκωτσέζικο ντους ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το πετρέλαιο, που αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να “γράφει” κέρδη άνω του 12%, έκλεισε τελικά με “βουτιά” πάνω από 9%.

Οι λίγες λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα μέλη του OPEC+ για μείωση της παραγωγής, δεδομένου ότι η τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων τους με επικεφαλής τη Ρωσία μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης δεν είχε ολοκληρωθεί,  δεν φαίνεται να καθησύχασαν τους επενδυτές.

Τα μέλη του OPEC+ φέρεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία για ιστορική μείωση της παραγωγής τους, προκειμένου να αναχαιτίσουν την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου που έχει προκαλέσει ο εκμηδενισμός της ζήτησης λόγω του γενικευμένου lockdown που έχει “επιβάλει” η πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν η περικοπή που θα αποφασιστεί τελικά θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters νωρίτερα, επικαλούμενο πηγές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συζητούν περικοπές που θα μπορούσαν να φτάσουν έως το ιστορικό ύψος των 20 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ανέφερε ότι ο OPEC+ θα μειώσει την παραγωγή του κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ επιπλέον 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα είναι η μείωση που θα κάνουν οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στο σχήμα του OPEC+.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ωστόσο περιορίζουν το ύψος της μείωσης στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με κάποιους να αναφέρουν μείωση 8 εκατ. βαρελιών έως το τέλος του έτους, αριθμός που στη συνέχεια θα μειωθεί στα 6 εκατ. βαρέλια έως τον Απρίλιο του 2022.

Με βάση το Bloomberg News, μια περικοπή αυτού του μεγέθους δεν αρκεί για να σταθεροποιήσει την αγορά, όπου η μείωση της ζήτησης φτάνει στα 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι συγκεχυμένες αυτές πληροφορίες προκάλεσαν νευρικότητα στην αγορά, συν του ότι οι επενδυτές περίμεναν επίσης να μάθουν και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, πέραν του ύψους των περικοπών, όπως πώς θα διαμοιραστεί η μείωση μεταξύ των παραγωγών του OPEC+, αλλά και σε ποιο μέγεθος παραγωγής θα αφορούν οι περικοπές, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν επιδοθεί σε έναν “πόλεμο” προκειμένου να κερδίσουν μερίδια, πλημμυρίζοντας την αγορά με επιπλέον ποσότητες.  

Επίσης, ένας παράγοντας που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που δεν είναι μέλη του OPEC+, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα δεχθούν να προχωρήσουν σε μειώσεις, αλλά και αν η συμφωνία περικοπών του OPEC+ εξαρτάται από τη συμφωνία των υπολοίπων ή θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η μεταβλητότητα στην αγορά εντάθηκε, με το πετρέλαιο να χάνει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ η πτώση ενισχύθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το brent να κλείνουν τελικά με ισχυρές απώλειες. 

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 9,29% ή 2,33 δολάρια και έκλεισε στα 22,76 δολάρια, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε με θετικό πρόσημο ενώ πρόσκαιρα, μετά την αναφορά του Reuters για επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+, αναρριχήθηκε μέχρι τα 28,36 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε την Πέμπτη και το πετρέλαιο τύπου Brent, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 4,5% στα 31,35 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως τα 36,40 δολάρια το βαρέλι.