ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας

capital.gr

Με ήπια πτώση ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τους traders να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τα τελευταία σημάδια σχετικά με την ζήτηση για ενεργειακούς πόρους.

Το Brent δεν κατάφερε να διατηρηθεί άνω της “κόκκινης γραμμής” των 70 δολαρίων το βαρέλι, μολονότι πρόσκαιρα την ξεπέρασε.  Ο νέος γύρος lockdowns στην Ευρώπη, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην ήπειρο, έχει εντείνει την ανησυχία για νέα πτώση της ζήτησης για “μαύρο χρυσό”.  Παρ΄ όλα αυτά, οι ενδείξεις από την Κίνα έδειξαν ότι η ζήτηση εκεί επιστρέφει δυναμικά.

Η αύξηση κρουσμάτων στις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϊ και του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, δημιούργησαν εξάλλου ανησυχία και, “εάν αυτή η τάση γίνει πανεθνική, αυτό θα μπορούσε πράγματι να εκτροχιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης της επανεκκίνησης της οικονομίας”, σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην Oanda, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ προχωρεί με καλούς ρυθμούς, ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, απώλεσε 34 σεντς ή 0,5%, στα 68,88 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου “έχασε” 22 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 65,39 δολ. το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα, το WTI κατέγραψε απώλειες 0,7%.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα σημείωσε σημαντική άνοδο το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 35,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, έναντι 30,5% που ήταν η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών.

Η ανησυχία, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυρίως στο πεδίο της προσφοράς και όχι της ζήτησης για αργό, με το ευρύ καρτέλ του OPEC+ να κρατά ακόμη εκατομμύρια βαρέλια εκτός της διεθνούς αγοράς.

Από τις αρχές του 2021, το αργό πραγματοποιεί ράλι, με το Brent και το WTI να βρίσκονται άνω του 30% πάνω από την τιμή στην οποία ξεκίνησαν το έτος.

Σε σημείωμά της τη Δευτέρα, η BofA Securities αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του 2021 στα 60 δολ. για το WTI, από 57 δολ. σε προηγούμενη πρόβλεψή της και στα 63 δολ. για το  Brent (από 60 δολ.).