ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μια χαμένη δεκαετία για τη μετοχή της Exxon Mobil

Είναι λες και η τελευταία δεκαετία δεν συνέβη ποτέ για τους επενδυτές των μετοχών της Exxon Mobil.

Η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού, το πάλαι ποτέ χρυσό χαρτί των Big Oil, έκλεισε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010, εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή του “μαύρου χρυσού” επλήγη από τις ανησυχίες για την υποτονική ζήτηση σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά. Την ίδια ημέρα ο S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

Αλλά για την Exxon, η οποία αποχώρησε πέρυσι, για πρώτη φορά, από την κατάταξη των μεγαλύτερων 10 εταιρειών του δείκτη βάσει κεφαλαιοποίησης, η επιδείνωση έχει βαθύτερα αίτια από την κατάσταση της αγοράς αργού πετρελαίου.

Ο CEO Darren Woods εφαρμόζει μια αντικυκλική στρατηγική επενδύοντας σημαντικά ποσά σε νέα assets πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που οι επενδυτές απαιτούν από τις ενεργειακές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις αποδόσεις για τους μετόχους. Κάποιοι μέτοχοι απαιτούν ακόμη και πλάνο οριστικής απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Exxon ποντάρει στην έκτακτη ρευστότητα που θα καταφτάσει από τις επενδύσεις της κάποια στιγμή στα μέσα έως τέλη του 2020, σχολιάζει ο Noah Barrett, αναλυτής τομέα ενέργειας της Janus Henderson, η οποία διαχειρίζεται 356 δισ. δολάρια.

(capital.gr)