ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μ. Αποστόλου: Revoil – Οι κινήσεις που την έβγαλαν αλώβητη από την πανδημία

energypress.gr

Μπορεί η πανδημία να επηρέασε αρνητικά τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες (και) στη χώρα μας, ωστόσο κάποιες εταιρείες επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα καταφέρνοντας ακόμη και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Μία από αυτές είναι και η Revoil, η οποία κατάφερε να συγκρατήσει τους περσινούς όγκους καυσίμων στα επίπεδα του 2019, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και την κερδοφορία της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο imerisia.gr o CEO της εταιρείας, Γιώργος Ρούσσος, «αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο κάθε ένας από τους οποίους συνέβαλε στο να εμφανίσουμε καλά μεγέθη τη χρονιά που μας πέρασε».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρούσσος ανέφερε τη σημαντική περικοπή εξόδων λειτουργίας στην οποία προχώρησε η εταιρεία, αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς «καταφέραμε, σε συνεργασία με τις τράπεζες, να βελτιώσουμε τους όρους χρηματοδότησης». Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το 2020 η εταιρεία μείωσε τον δανεισμό της κατά 4,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, βοήθησε και η θετική ανταπόκριση των καταναλωτών στα ποιοτικά premium καύσιμα «revolution» -τα οποία έχουν και καλύτερο περιθώριο κέρδους για την εισηγμένη- καθώς και η αύξηση των πελατών στην κάρτα πιστότητας του στόλου, ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό budget της εταιρείας.

Καλύτερη πορεία από την αγορά

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η Revoil κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει τον όγκο καυσίμων που είχε πουλήσει και το 2019 -όταν η αγορά συνολικά κατέγραψε πτώση της τάξης του 6%- χάρη κυρίως στην πολύ καλή επίδοση του πετρελαίου θέρμανσης.

Ειδικότερα, ανά κατηγορία η εισηγμένη εμφάνισε καλύτερη εικόνα έναντι του μέσου όρου της αγοράς:

Βενζίνες

  • Revoil: -14%
  • Αγορά: -17%

Πετρέλαιο κίνησης

  • Revoil: 0%
  • Αγορά: -5,4%

Πετρέλαιο θέρμανσης

  • Revoil: +15%
  • Αγορά: +15%

Πιο μεγάλα και ποιοτικά πρατήρια – Νέες υπηρεσίες

Αναφορικά με τα πρατήρια της εταιρείας, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του δικτύου, δίνοντας έμφαση σε σημεία πώλησης με μεγαλύτερες καταναλώσεις, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «όσοι πρατηριούχοι είχαν πρατήρια ως… πάρεργα και όχι ως βασική τους δραστηριότητα, τα κλείνουν».

Σήμερα η Revoil διαθέτει 535 πρατήρια, για τα οποία στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύουν συνεχώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες και κυρίως με mini markets, πεδίο στο οποίο η εταιρεία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Η εταιρεία διερευνά συνεχώς συνεργασίες που μπορούν να διευρύνουν την γκάμα των υπηρεσιών, όπως είναι π.χ. με ασφαλιστικές (Ευρωπαϊκή Πίστη), ΚΤΕΟ αλλά και τοπικά super markets (π.χ. την Χαρά, στην Χίο).

Νέα WinClub στο β’ εξάμηνο

Παράλληλα μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021 η Revoil θα λανσάρει τη νέα κάρτα πιστότητας, WinClub, η οποία θα ανταμείβει κάποιους από τους πελάτες της εταιρείας στην…στιγμή, θα είναι δηλαδή κάτι σαν το Ξυστό! Την στιγμή που θα πληρώνει και θα περνάει την κάρτα του, με μία διαδικασία Insta Win, θα γνωρίζει εάν έχει κερδίσει δωρεάν καύσιμα συγκεκριμένης αξίας (π.χ. 5, ή 10 ευρώ), ενώ γενικότερα θα υπάρχουν ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι νικητές.

Επεκτείνεται σε άλλες μορφές ενέργειας

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επέκταση της εταιρείας σε άλλες μορφές ενέργειας, ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη από τη στιγμή που σε βάθος χρόνου θα χαθεί περίπου ο μισός από τον τζίρο που γίνεται στα πετρελαιοειδή.

Ήδη η εταιρεία έχει μπει… «ζεστά» στον τομέα των ΑΠΕ, έχοντας ως στόχο να λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 60 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες συμφωνίες και άλλα projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προκειμένου να βγουν οι άδειες και να ξεκινήσει η κατασκευή τους, μιας και δεν υπάρχει ιδιαίτερη…προσφορά έτοιμων έργων προς εξαγορά.

Στόχος οι 100 φορτιστές

Τέλος, η Revoil δηλώνει «παρών» και στην πολλά υποσχόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας τοποθετήσει πιλοτικά 2 φορτιστές σε πρατήρια της εταιρείας στην Ηλιούπολη (Κατεχάκη) και την Αχαρνών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος, σε εύρος πενταετίας, είναι η αύξηση των φορτιστών σε 100 πρατήρια, ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Μεγέθη 9μήνου (σε εκατ. ευρώ)

Κύκλος εργασιών

  • 2020: 426,72
  • 2019: 508,39
  • Μεταβολή:-16%

EBITDA

  • 2020: 7,58
  • 2019: 7,41
  • Μεταβολή: 2,3%

Κέρδη προ φόρων

  • 2020: 2,38
  • 2019: 1,94
  • Μεταβολή: 23%

(Ημερησία)