ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νοθεία καυσίμων με νέα ουσία και γυναίκα-μυστήριο

energypress.gr

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σε εύρος υπόθεσης νοθείας καυσίμων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τελωνειακές αρχές της χώρας. Εχουν ήδη εντοπίσει εταιρείες-σφραγίδες μέσω των οποίων γίνεται η διακίνηση της νοθευτικής ουσίας και έχουν διαπιστώσει εισαγωγές στην Ελλάδα άνω των 500.000 λίτρων του συγκεκριμένου χημικού διαλύτη. Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ, καθώς από την έως τώρα έρευνα προκύπτουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, τα κέρδη των λαθρεμπόρων «ξεπλένονται» μέσω αλυσίδας εστιατορίων στην Αττική.  

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν τα στελέχη του Β΄ Τελωνείου και της Κινητής Ομάδας Ελέγχου (ΚΟΕ) Πειραιά αποφάσισαν να ελέγξουν βυτιοφόρο που είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του από διυλιστήριο της Βουλγαρίας και κατέληξε στην Ελλάδα, μέσω Σκοπίων. Κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι μετέφερε χημικό διαλύτη με παραλήπτη εταιρεία με έδρα τα Ανω Λιόσια. Στελέχη της κινητής ομάδας πήγαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι στην υποτιθέμενη έδρα της εταιρείας υπήρχαν δύο άδεια σπίτια. Μίλησαν, μάλιστα, με τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος τους διευκρίνισε ότι τα σπίτια παραμένουν ξενοίκιαστα τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.  

Επειτα από αυτό, το βυτιοφόρο δεσμεύθηκε στο Β΄ Τελωνείο Πειραιά, ενώ οι ελεγκτές έστειλαν δείγμα του χημικού διαλύτη για ανάλυση. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα νέο χημικό προϊόν με κωδική ονομασία «Μεθ-αιθανόλη», το οποίο ήταν γνωστό στα στελέχη της χημικής υπηρεσίας μόνο από τη βιβλιογραφία. Διαθέτει 97 οκτάνια, όσα δηλαδή και η ενισχυμένη βενζίνη και επιπλέον, δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους νοθείας σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Τι σημαίνει αυτό; Τα συνεργεία ελέγχου, δηλαδή, δεν μπορούν να διαπιστώσουν νοθεία ακόμα κι εάν το 40% της δεξαμενής ενός πρατηρίου περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία αναμεμειγμένη με βενζίνη. 

Οχι άδικα περιγράφεται από τους γνωρίζοντες ως «η τέλεια νοθευτική ουσία», καθώς εκτός των άλλων κοστίζει 10 λεπτά το λίτρο αντί για «1 ευρώ +» που κοστίζει η βενζίνη.
Προκειμένου να εκτιμήσουν το εύρος της υπόθεσης, τα στελέχη του τελωνείου εξέτασαν τον οδηγό του βυτιοφόρου και τον εκτελωνιστή, ενώ ερεύνησαν την εταιρεία-φάντασμα που στα παραστατικά έγγραφα εμφανιζόταν να πραγματοποιεί την εισαγωγή. Προέκυψε ότι συστάθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020 με διαχειρίστρια γυναίκα, που εμφανίζεται να μένει σε καταυλισμό Ρομά στη Δυτική Αττική. Εγινε προσπάθεια εντοπισμού της, δίχως όμως αποτέλεσμα. Από τη σύστασή της μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει έξι εισαγωγές, μεταφέροντας στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων 200.000 λίτρα του συγκεκριμένου χημικού διαλύτη. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισαγωγές χημικού διαλύτη από π.χ. την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) κυμαίνονται στις 5.000 λίτρα για το αντίστοιχο διάστημα. 

Η γυναίκα που διαχειρίζεται την εταιρεία-σφραγίδα στα Ανω Λιόσια προέκυψε ότι συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση αρκετών ακόμα εταιρειών. Η μία από αυτές έχει δηλωμένη έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Από τον επιτόπιο έλεγχο, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση στην οποία υποτίθεται πως στεγάζονται τα γραφεία της είναι ανύπαρκτη. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα εταιρεία-σφραγίδα του δικτύου λαθρεμπορίας. Εχει πραγματοποιήσει –μέσω Σκοπίων– 15 εισαγωγές, μεταφέροντας στην Ελλάδα συνολικά 300.000 λίτρα «Μεθ-αιθανόλης». 

Από τα αρχεία ενδοκοινοτικών συναλλαγών, στα οποία έχουν πρόσβαση οι τελωνειακές αρχές, προέκυψε ότι η ίδια εταιρεία έχει εισάγει στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία προϊόν αξίας 2 εκατ. ευρώ. Καθώς η συγκεκριμένη χημική ουσία παράγεται σε διυλιστήριο της Βουλγαρίας, τα στελέχη του τελωνείου εμφανίζονται βέβαια ότι πρόκειται για εισαγωγές «Μεθ-αιθανόλης». Αναμένεται επιβεβαίωση τις επόμενες ημέρες από τις Αρχές της Βουλγαρίας. «Εάν οι υπόνοιές μας επιβεβαιωθούν, τότε η εν λόγω εταιρεία θα έχει εισάγει στην Ελλάδα έως και 13 εκατομμύρια λίτρα νοθευτικής ουσίας. Μιλάμε δηλαδή για 500 βυτιοφόρα που έχουν μπει στη χώρα μεταφέροντας χημικό διαλύτη για τη νόθευση της βενζίνης», δήλωσε στην «Κ» πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. 

Και τρίτο «φάντασμα»

Μία τρίτη εταιρεία-φάντασμα με υποτιθέμενη έδρα στα Μεσόγεια εντοπίστηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα. Εμφανίζεται να έχει κάνει εισαγωγές από τη Βουλγαρία ύψους ενός εκατ. ευρώ. Η έως τώρα έρευνα των τελωνειακών αρχών φαίνεται να ρίχνει φως και στον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο νοθείας «ξεπλένει» τα κέρδη του. Η γυναίκα-μυστήριο, που εμφανίζεται ως υπεύθυνη των ανύπαρκτων εταιρειών, συμμετέχει και σε άλλα εταιρικά σχήματα μαζί με «συνεργάτες» της. 

Οι τελευταίοι εντοπίζονται με τη σειρά τους να μετέχουν σε νόμιμες εταιρείες και συγκεκριμένα σε αλυσίδα εστιατορίων που λειτουργεί στην Αττική. Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές έχουν ήδη ζητήσει τη θέσπιση διαδικασιών ώστε η συγκεκριμένη χημική ουσία να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξής για τη νόθευση των καυσίμων.

(Καθημερινή)