ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Ξανά πάνω από τα 60 δολάρια το πετρέλαιο έπειτα από ένα χρόνο

energypress.gr

Το ψυχολογικό φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έσπασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων με στήριξη από τους περιορισμούς στην παραγωγή και μία μικρή πτώση του δολαρίου, ενόσω ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών για οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του αργού Brent κινείται στα 60,12 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, με την τιμή να ενισχύεται κατά 1,31% ή 78 σεντς, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε βρεθεί έως και τα 60,27 δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβόλαιο πετρελαίου ξεπερνά τα 60 δολάρια από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020. 

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το αμερικανικό αργό WTI, με τη δική του τιμή να ενισχύεται κατά 1,21% ή 69 σεντς στο πλέον ενεργό συμβόλαιο Μαρτίου και να διαμορφώνεται στα 57,54 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ άλλων, τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για επιπλέον μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με το πακέτο μαμούθ 1,9 τρισ. δολαρίων του νέου προέδρου Μπάιντεν να βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η Γερουσία ψήφισε διάταξη που επιτρέπει την προώθησή του χωρίς τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων.

Την ίδια ώρα, μια επιπλέον ώθηση σε όλα τα εμπορεύματα σήμερα δίνει η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος, με το αργό να προσελκύει χαρτοφυλάκια πιο αδύναμων ισοτιμιών.

Παράλληλα, η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε μονομερείς περικοπές της παραγωγής της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πέρα από τους συμφωνηθέντες του OPEC+, ενισχύει περαιτέρω την ισορροπία των παγκόσμιων αγορών αργού.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές άλλωστε, η ενίσχυση των τιμών ενθαρρύνει τις πετρελαϊκές στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, με τον αριθμό των πλατφορμών εξόρυξης στη χώρα (ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής) να έχει βρεθεί την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό σχεδόν 9 μηνών, από τον Μάιο του 2020.

(Liberal.gr)