ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης οδήγησαν σε αλμά 9% το αργό στην εβδομάδα

capital.gr

Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, με το αργό τύπου Brent να πλησιάζει το όριο των 60 δολ. το βαρέλι. και το West Texas Intermediate να σημειώνει “άλμα” 9% μέσα στην εβδομάδα. 
 
Οι τιμές του αργού έχουν πάρει την “ανηφόρα” ενισχυμένες από τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων αλλά και τη συνεχιζόμενη τήρησης των περιορισμών στην παραγωγή που έχει αποφασίσει ο OPEC+.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 62 σεντς ή 1,1% και έκλεισε στα 56,85 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 21 Ιανουαρίου 2020. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, το τρέχον συμβόλαιο του αμερικανικού αργού κατέγραψε κέρδη 8,9%. 

Αντίστοιχα το αργό τύπου Brent, παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 50 σεντς δολάριο ή 0,9% και τερμάτισε την ημέρα στα 59,34 δολ. το βαρέλι. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αυξήθηκε 7,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιανουαρίου του 2020. 

Ο OPEC+, στη μηνιαία συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής την Τετάρτη, διατήρησε αμετάβλητη την απόφασή του για το επίπεδο της παραγωγής, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι “αισιόδοξος πως το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης”, δίνοντας ώθηση στις τιμές του καυσίμου.

Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής της, που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, και τον Μάρτιο, εντείνει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα απορροφηθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέων πιέσεων στις τιμές.