ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οι προσδοκίες για συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου δίνουν ώθηση στις τιμές

energypress.gr

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ ενώ οι επενδυτές  στοιχηματίζουν ότι τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του ομίλου θα συμφωνήσουν σε μεγάλο βαθμό να παρατείνουν τις περικοπές προσφοράς τους έως τον Μάιο.

«Η προσδοκία είναι ότι ο ΟΠΕΚ + θα δείξει πειθαρχία στον εφοδιασμό, οπότε αυτό θα αποτυπωθεί και στην αγορά», δήλωσε ο Vivek Dhar από την Commonwealth Bank.

Στην πολιτική που θα ακολουθήσει το καρτέλ αναμένεται να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως είναι τα παρατεταμένα lockdown στην Ευρώπη, η αργή διάθεση των εμβολίων και οι προοπτικές ανάκαμψης οι οποίες επιβραδύνονται από τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Ρωσία, έχουν μειώσει την παραγωγή πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ενώ η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μια επιπλέον εθελοντική μείωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την παράταση των περικοπών εφοδιασμού έως τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της δικής της εθελοντικής περικοπής, για να συμβάλει στην ενίσχυση των τιμών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Την Τετάρτη το πρωί (10:01 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 60,95 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,66% και το μπρεντ στα 64,63 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,76%. 

(insider.gr)