ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν, αλλά…

energypress.gr

Μετά από μήνες συνεχούς μείωσης της ζήτησης και έντονων μεταβολών στις τιμές, που οδήγησαν το αμερικανικό αργό ακόμη και κάτω του μηδενός (σ.σ. λίγο μετά τα μέσα Απριλίου), το πετρέλαιο καταγράφει πέντε συνεχόμενες ημέρες κερδών, καθώς οι οικονομίες επανεκκινούν σιγά σιγά και οι traders “ποντάρουν” σε comeback.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού κατέγραψαν “άλμα” σχεδόν 20% την Τρίτη, με το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου για το West Texas Intermediate να φτάνει στα 24,56 δολάρια το βαρέλι, κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου του.

Τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου για το WTI “βυθίστηκαν” σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε και οι χώροι αποθήκευσης αργού πλημμύρισαν.

Το αργό τύπου Brent, που αποτελεί και σημείο αναφοράς παγκοσμίως, σημείωσε επίσης άνοδο σχεδόν 14% την Τρίτη, κλείνοντας στα 30,97 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται στην αργή αύξηση της ζήτησης, καθώς ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ κάνουν προσεκτικά βήματα επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και ενώ οι επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Κίνα ξαναπιάνουν επίσης “δουλειά”, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στους επενδυτές ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια και στις μετακινήσεις θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως ακολουθεί αντίστροφη πορεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον προηγούμενο μήνα μεταξύ του OPEC και των συμμάχων του (σ.σ. OPEC+) για μείωση της συνολικής παραγωγής τους κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μέτρα μείωσης της παραγωγής τους έχουν λάβει επίσης και ορισμένες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου. Τον περασμένο μήνα, η ConocoPhillips ανακοίνωσε ότι θα περικόψει την παραγωγή της κατά 225.000 βαρέλια την ημέρα.

“Η επανεκκίνηση των οικονομιών δημιούργησε ένα κλίμα επιφυλακτικής αισιοδοξίας στην αγορά, που ‘βυθίστηκε’ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες”, αναφέρει σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της RBC, ο αναλυτής της εταιρείας Michael Tran.

Εν τω μεταξύ, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα, η ExxonMobil ανακοίνωσε ζημίες για το α΄ τρίμηνο της χρήσης, για πρώτη φορά από το 1988, ενώ μείωσε και τις δαπάνες της κατά 10 δισ. δολάρια. Επιπλέον, πριν από δύο εβδομάδες, η BP είδε την κερδοφορία της στο πρώτο τρίμηνο του έτους να καταγράφει “βουτιά” 67% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η κρίση εξάλλου που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σφόδρα τον πετρελαϊκό κλάδο, με το “χτύπημα” ωστόσο που έχουν δεχθεί οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να είναι πιο ισχυρό. Ο λόγος που ο αμερικανικός κλάδος έχει δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα σχετίζεται με τη δυνατότητα αποθήκευσης: το αργό τύπου Brent διατίθεται στη μέση της Βόρειας Θάλασσας όπου η δυνατότητα αποθήκευσης σε πετρελαιοφόρα παρέχει εύκολη πρόσβαση και επάρκεια χώρου, ενώ αντίθετα για το αργό τύπου WTI οι χώροι αποθήκευσης είναι περιορισμένοι και η πρόσβαση σε αυτούς πιο δύσκολη. Ως αποτέλεσμα αυτού, το Brent είναι πιο ανθεκτικό στο σοκ της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, σε αντίθεση με το WTI που είναι περισσότερο ευάλωτο.

Παρά τις σημαντικές περικοπές της παραγωγής, όμως, η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και τις επόμενες λίγες εβδομάδες είναι πιθανό να σημειώσει περαιτέρω εξασθένιση. “Τα υφιστάμενα προβλήματα δεν επιλύθηκαν ως διά μαγείας, η έλλειψη διαθέσιμων χώρων αποθήκευσης συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, αν και ο κορεσμός τους έχει αναβληθεί για μερικές εβδομάδες, οπότε θα δούμε την επίδρασή τους στις τιμές σύντομα, καθώς οι συνθήκες στην αγορά θα δυσκολεύουν”, αναφέρει ο Per Magnus Nysveen, επικεφαλής αναλύσεων της Rystad Energy.

(της  Sarah Hansen, forbes, capital.gr)