ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ολοένα και πιο “σφιχτή” η αγορά πετρελαίου με μείωση αποθεμάτων και χαμηλή παραγωγή φέτος

energypress.gr

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου διεθνώς αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη παραγωγή στο β’ εξάμηνο του έτους προκειμένου να συγκρατηθεί η απομείωση των αποθεμάτων, καθώς η πανδημία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, τα αποθέματα υποχώρησαν κατά σχεδόν 600 εκατ. βαρέλια διεθνώς από το Μάιο του 2020, αφότου είχαν αυξηθεί κατά 1,2 δις. βαρέλια στο πεντάμηνο που είχε προηγηθεί ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η εκτίμηση της αμερικανικής ΕΙΑ είναι ότι θα περιοριστούν κατά άλλα 140 εκατ. βαρέλια στο υπόλοιπο του 2021.

Το σημαντικό είναι ότι η διαφαινόμενη έλλειψη παραγωγής και μείωση αποθεμάτων φέτος έχει ήδη προεξοφληθεί όσον αφορά τις τιμές, για αυτό και έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Brent έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% ή 20 δολάρια από τις αρχές Νοεμβρίου και παρατηρείται το λεγόμενο backwardation σε βάθος εξαμήνου.

Στον τομέα της παραγωγής, παρατηρείται ήδη άνοδος των σχετικών δαπανών από τις πετρελαϊκές μετά την απότομη μείωσή τους πέρυσι με τον αριθμό των γεωγρήσεων στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 72% μέσα σε πέντε μήνες. Δεδομένου του ότι ο αριθμός γεωτρήσεων αντιδρά στις τιμές με μια καθυστέρηση 4-6 μηνών, είναι προφανές ότι οι εταιρείες προγραμματίζουν ήδη για το β’ εξάμηνο του 2021.