ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΟΠΕΚ: “Βλέπει” μεγαλύτερη συρρίκνωση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού

12 08 2020 | 18:10

Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και την ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΠΕΚ.

Στη μηνιαία του αναφορά, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ζήτησης αυτό το έτος, κάνοντας λόγο για πτώση κατά περίπου 9,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2019. Αυτό αποτελεί πτώση άνω του 9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Από την πρόβλεψη του Ιουλίου ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικά την υποχώρηση της ζήτησης κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4% λόγω της πανδημίας, αντί για 3,7% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Αν και η παγκόσμια οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, “το τελευταία άλμα των μολύνσεων στις ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθείται στενά καθώς εάν συνεχιστεί θα μπορούσε να καταπνίξει την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”, προειδοποιεί ο ΟΠΕΚ στην έκθεση του.

Ο Οργανισμός κτυπά καμπανάκι κινδύνου και για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ισπανία.

(capital.gr)