ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ο κορονοϊός απομακρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από το πετρέλαιο

energyin.gr

Οι συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο του πετρελαίου αποτυπώνονται στις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες έχουν πιάσει χαμηλό πολλών ετών, με την παγκόσμια ζήτηση να μειώνεται συνεχώς.

Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί αμφιβολίες στους διεθνείς παίκτες πετρελαίου για το κατά πόσο αξίζει πλέον μία εταιρεία να επενδύσει στον μαύρο χρυσό ή να αναζητήσει νέα κοιτάσματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, θεωρούν ασύμφορα τα μεγάλα project που κοστίζουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νησιά Φόκλαντς, στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Πριν από μία δεκαετία, οι πετρελαϊκές εταιρείες βρήκαν κοιτάσματα πετρελαίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κοινοπραξιών.

Ωστόσο, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει και όλοι κάνουν… δεύτερες σκέψεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού παράλληλα “χτύπησε” την παγκόσμια ζήτηση για αργό και εντείνει την στροφή προς καθαρότερες και ηπιότερεςμορφές ενέργειας.

Έτσι, σήμερα, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυνητικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, “κλειδωμένα” στον βυθό της θάλασσας.

Παράλληλα, τον μεγαλύτερο και πιο άμεσο κίνδυνο φαίνεται ότι διατρέχουν τα κοιτάσματα σε Βραζιλία, Αγκόλα, Καναδά, ακόμα και στον Κόλπο του Μεξικό.