ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 6% στην εβδομάδα παρά το κλείσιμο με κέρδη

capital.gr

Με κέρδη έκελισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε έξι συνεδριάσεις, παίρνοντας ώθηση εν μέρει από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση αργού εξαιτίας των lockdown και της αργής διάθεσης εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Αναφορές την Παρασκευή ότι μια εγκατάσταση πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση από drones πρόσφερε ώθηση στο αργό. Το πρακτορείο ειδήσεων Aljazeera μετέδωσε ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας πως τα drones χτύπησαν μια εγκατάσταση πετρελαίου στην πρωτεύουσα Ριάντ σήμερα με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αν και οι αρχές δεν ανέφεραν ποια εγκατάσταση δέχτηκε την επίθεση.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί. Πολεμικά αεροσκάφη από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έριξαν βόμβες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, στη Σάνα, μετά από επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,42 δολ. ή 2,4% στα 61,42 δολ. το βαρέλι.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Μαΐου για το πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 1,25 δολ. ή 2% στα 64,53 δολάρια το βαρέλι.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI υποχώρησε 6,4% ενώ το Brent διολίσθησε 6,8%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο. Ακόμη, το WTI και το Brent σημειώνουν άνοδο περίπου 20% μέχρι στιγμής για φέτος.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές “ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη απειλείται από αργό ρυθμό εμβολιασμών σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση κρουσμάτων και των lockdown σε Ιταλία και Γαλλία”, δήλωσε ο Marshall Steeves, αναλυτής αγορών ενέργειας στην IHS Markit.

Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca, αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες συνέχισαν εκ νέου τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο, μετά από σύσταση των ευρωπαίων ρυθμιστικών αρχών ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά πιθανότατα έως το 2023 και αναμένεται ότι αναμένει ο πληθωρισμός να κυμανθεί πάνω από τον στόχο του 2%.

Σημειώνεται ακόμη πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν μια τέταρτη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου.