ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα την Πέμπτη με τιμές 0,80 – 0,82 ευρώ/λίτρο – Εκτιμήσεις για μειωμένες κατά 80% πωλήσεις

12 10 2020 | 07:45 Κωνσταντίνος Φιλίππου energypress.gr

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει ο κλάδος των πετρελαιοειδών με ορόσημο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς υγρών καυσίμων, οι τιμές προβλέπεται να κυμανθούν ανάμεσα στα 0,80 με 0,82 ευρώ το λίτρο. Το κόστος θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, οπότε και η τιμή πώλησης του ξεκίνησε με 1,037 ευρώ το λίτρο. Συγκριτικά με το κλείσιμο της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, τέλος Μαίου, το πετρέλαιο θα πωλείται ελαφρώς ακριβότερα. Στις 31 Μαίου είχε κλείσει στα 0,76 ευρώ το λίτρο.

Τα δεδομένα σε επίπεδο τιμών κρίνονται ικανοποιητικά. Ωστόσο η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ανατρέψει σημαντικά τα μεγέθη της ζήτησης. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, οι χαμηλές τιμές του πρώτου εξαμήνου λόγω της πτώσης της κατανάλωσης σε συνδυασμό και με την παράταση κατά ένα μήνα που έδωσε η κυβέρνηση στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για το φετινό χειμώνα. Εκμεταλλεύτηκαν τις καλές τιμές και έκαναν μαζικές προμήθειες. Έτσι οι προβλέψεις, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων είναι δυσοίωνες ως προς την πορεία των πωλήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με αυτές θα κινηθούν πτωτικά κατά 80%. Το ποσοστό αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα από το γεγονός ότι οι προμήθειες που έκαναν τα νοικοκυριά το περασμένο δίμηνο Απριλίου – Μαίου αντιστοιχεί στο 80% της κατανάλωσης του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Συνολικά και για την αγορά υγρών καυσίμων, τα ίδια στελέχη βλέπουν τους επόμενους μήνες τα καύσιμα κίνησης να κινούνται με μειωμένες κατά 15% πωλήσεις. Τα μέτρα για την πανδημία, όπως η τηλεργασία, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, φρενάρουν τις οδικές μετακινήσεις.

Εν κατακλείδι, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ο συνδυασμός της πτώσης της ζήτησης σε καύσιμα κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου σε μεγαλύτερες ζημιές.