ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 3% καθώς ο τυφώνας Delta οδήγησε σε μείωση παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού

Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 22:27 capital.gr

Κέρδη σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου σήμερα Πέμπτη, καθώς ο τυφώνας Delta οδήγησε σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού. 

Το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 91,53% της παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου και το 61,82% της παραγωγής φυσικού αερίου διεκόπη από το απόγευμα της Πέμπτης εξαιτίας του τυφώνα.

Η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε κέρδη 1,24 δολ. ή 3,1% στα 41,19 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,35 δολ. ή 3,2% στα 43,34 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

H Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης σχεδίων του OPEC για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται σχόλια από ανώτερους συμβούλους πετρελαίου της χώρας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και η αναμενόμενη επιστροφή του πετρελαίου της Λιβύης στην παγκόσμια αγορά οδηγούν στην επανεξέταση του σχεδίου για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, καθώς ο OPEC+ χαλαρώνει τις περικοπές παραγωγής.

Οι πηγές δήλωσαν ότι το Ριάντ σκέφτεται να αναβάλει την κίνηση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021. “Η αγορά δεν μπορεί να δεχτεί άλλα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα”, δήλωσε μία εκ των πηγών, σύμφωνα με την  WSJ.

Σημειώνεται ότι ο OPEC+ έχει συμφωνήσει να μειώσει τη συνολική παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο. Οι επόμενες σύνοδοι του OPEC είναι προγραμματισμένες για τις 30 Νοεμβρίου και την 1 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές πετρελαίου πήραν ώθηση επίσης εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων που θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με το Reuters.

Σε σημερινή του έκθεση, εξάλλου, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών αναφέρει ότι ενώ η πανδημία έχει οδηγήσει σε “τεράστιες” οικονομικές απώλειες στον ενεργειακό κλάδο, “υπήρξαν ενδείξεις για την εξισορρόπηση της αγοράς μετά την τεράστια συρρίκνωση (κατά 23 εκατ. βαρέλια την ημέρα) της ζήτησης πετρελαίου τον Απρίλιο του 2020. Η αγορά, ωστόσο, έχει “μακρύ δρόμο για να απορροφήσει την τεράστια πληθώρα αποθεμάτων αργού και για να επιστρέψουν οι αγορές στην ισορροπία και τη σταθερότητα”, αναφέρεται στην έκθεση.