ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό διετίας το αμερικανικό αργό μετά την “έκπληξη” του OPEC+

capital.gr

Ράλι πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με εκείνες του αμερικανικού αργού να αγγίζουν υψηλό διετίας, μετά την ανακοίνωση του καρτέλ του OPEC+ (δηλαδή των χωρών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των εταίρων τους) περί διατήρησης των περικοπών στην παραγωγή τους μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 7% της παγκόσμιας ζήτησης. Με την εθελοντική περικοπή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman όσο και ο Αλεξάντρ Νόβακ,  αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι δύο εκ των ισχυρότερων δυνάμεων εντός του OPEC+, συνέστησαν επιφυλακτικότητα όταν η διάσκεψη ξεκίνησε την Πέμπτη.

“Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης δεν έχει υποχωρήσει”, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός. “Θα ήθελα για άλλη μια φορά να μιλήσω για την ανάγκη επιφυλακτικότητας και επαγρύπνησης”.

Ο κ. Νόβακ επανέλαβε αυτά τα σχόλια, σημειώνοντας ότι η αγορά πετρελαίου δεν έχει ανακάμψει πλήρως και τα νέα κρούσματα κορονοϊού δημιουργούν ακόμη αβεβαιότητα.

Στη Ρωσία θα επιτραπεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και στο Καζακστάν κατά άλλα 20.000 βαρέλια την ημέρα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, σημείωσε άνοδο 2,67 δολαρίων ή 4,2%, στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Φεβρουαρίου.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 2,55 δολ. ή 4,2%, στα 63,83 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο του πλέον ενεργού συμβολαίου του από τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones Market Data.

Η ζήτηση για αργό βραχυπρόθεσμα είναι “πολύ δύσκολα προβλέψιμη, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν ο OPEC+ έλαβε σωστή απόφαση”, σημειώνει η Alissa Corcoran, διευθύντρια έρευνας της Copernik Global Investors.

H Wood Mackenzie προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί στο σύνολο του 2021 κατά 6,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ αναμένει οι τιμές του Brent να κινούνται μεταξύ 70 και 75 δολαρίων μέσα στον Απρίλιο, εάν ο OPEC+ δεν αυξήσει την παραγωγή.